2018-06-07 Info

Det är varmt – använd vattnet smart

Det är värmebölja och det gör att det går åt ovanligt mycket vatten. Roslagsvatten AB vädjar till allmänheten att vi behöver hjälpas åt att använda vattnet smart och undvika onödig förbrukning. 

Det ser ut som om det varma vädret håller i sig, vilket innebär att vi kommer att använda mer vatten än vanligt. Våra kommuninvånare vattnar gräsmattor, fyller pooler, tvättar bilar och tar kanske en extra dusch. Den höga förbrukningen medför att våra dricksvattenproducenter Norrvatten och Stockholm Vattens vattenverk får jobba för fullt och ligger nu nära maxkapaciteten. 

Mälaren är en god dricksvattenförsörjare för större delen av Stockholms län. Däremot har vattenverken en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvattnet. För att kunna säkerställa försörjningen behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart.  

Nedan följer ett antal tips för en mer hållbar vattenförbrukning. Flera av dem kan vara bra att tänka på även vid andra tillfällen. 

 1. Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen.
 2. Tvätta inte bilen just nu (varken i tvätthall eller hemma).
 3. Duscha istället för att bada.
 4. Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
 5. Kör fulla disk- och tvättmaskiner. 
 6. Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

 

Visste du att:

 1. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter. 
 2. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten. 
 3. Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter. 
 4. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskintvätt.
 5. Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag. 
 6. Våra kommuninvånare gör i snitt av med 150-180 liter vatten per dag.  

 

Om Roslagsvatten AB
Roslagsvatten AB är ett kommunägt VA- och återvinningsbolag som arbetar för att möjliggöra en hållbar samhällsutveckling. Vi äger och driver VA-anläggningarna i Österåker, Vaxholm, Knivsta, Ekerö och Vallentuna. Roslagsvatten sköter dessutom kundservice och debitering åt Täby och Danderyds kommuner. Huvudkontoret ligger i Åkersberga, 3 mil nordost om Stockholm. Med hög professionalism och kundservice utför vi tjänster för ca 200 000 kunder, ansvarar för 128 mil ledning, 20 reningsverk, 148 pumpstationer och 3 mindre vattenverk. Årsomsättningen är ca 360 MSEK och antalet anställda är 100 personer.