Tyck till om cykling i kommunen!

Person som cyklar i solnedgång. 

Är du en inbiten cyklist som ofta rör dig ute på våra öar med cykeln som transportmedel? Nu kan du säga vad du tycker om cyklingens förutsättningar i kommunen.

Cykelfrämjandet har en återkommande undersökning som heter "Cyklistvelometern". Syftet med enkäten är att granska och jämföra Sveriges kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. Du kan alltså välja om du vill svara för Ekerö kommun eller en annan kommun, men vi hoppas såklart att du svarar för Ekerö kommun!

Här hittar du enkäten:
Cyklistvelometern 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fram till den 31 augusti 2022 kan du besvara Cykelfrämjandets enkät.

Ju fler svar vi får in desto bättre!

Om det finns tillräckligt många enkätsvar inom Ekerö kommun, kommer resultatet publiceras av Cykelfrämjandet senare i höst. Enkätresultatet sammanställs alltså helt separat.

Hur ska Ekerö kommun använda resultatet?

Ekerö kommun använder enkätresultatet för att utvärdera kommunens cykelpolicy. Användarperspektivet är ett viktigt komplement till övriga bedömningar som olycksstatistik och en mer teknisk kartläggning av infrastrukturen.

Vad gör kommunen inom cykling?

Enligt kommunens översiktsplan från 2018 så har vi en stor outnyttjad potential för cykeltrafik. Trafikstrategin från 2020 prioriterar hållbara transporter som att gå, cykla och åka kollektivt när det gäller samhällsplanering och investeringar. Med hjälp av framkomlighetsplanen som kommunen antog i år, så kommer det bli enklare och mer bekvämt att cykla i Ekerö.

Nu pågår arbetet med att förverkliga visionerna för cykling i en ny handlingsplan för cykel- och gångtrafik. Den beräknas vara färdig under 2022.

För att vi ska kunna göra ett så bra arbete som möjligt så är dina erfarenheter som cyklist värdefulla, så svara gärna på enkäten!

Mer information inom området

  1. Ett par händer håller i ett cykelstyre.

    Mellan den 16-22 september pågår den europeiska mo...

  2. En röd cykelbarometer som står längs cykelbanan.

    Cykling är otroligt populärt i vår kommun och vår ...