Mulmholkar på plats i Ekebyhovsparken

Foto på mulmholk i bokskog. 

Mulmholk gjord av trästam från Ekebyhovsparken.

Samtidigt som vi bygger en ny skola för kommunens barn, försvinner boplatser för kommunens minsta djur. Nu har vi kompenserat för det genom att sätta upp fem mulmholkar i Ekebyhovsparken.

Precis intill Ekebyhovsparken bygger vi just nu nya Ekebyhovsskolan. I samband med bygget har vi behövt fälla en del träd för att ge plats åt den nya skolan och skolgården. I och med att vi tagit bort dessa träd har det försvunnit boplatser för småkryp, fåglar och fladdermöss. Djur och insekter som vi så klart bryr oss om och vill behålla. Därför har vi satt upp de här mulmholkarna för att erbjuda ett nytt hem till dem.

Ett konstgjort hålträd

Många småkryp lever stora delar av sina liv inne i gamla lövträd. De gamla träden murknar inifrån, blir ihåliga och bildar efter hand det som kallas för mulm. Mulm är rester från trädets nedbrutna inre blandat med spillning, svampar och bakterier.

Mulmholkarna är fyllda med sågspån från holk-virket, torra löv och färdig mulm för att efterlikna den mulm som skapas naturligt. Holken är inte heller helt tät för att, precis som ett naturligt träd, ibland fuktas med regnvatten för att skapa en så naturlig boplats som möjligt för de små liven.

”Härproducerade” holkar

Stammarna som holkarna är gjorda av kommer från träd som har vuxit i Ekebyhovsparken. Vi fällde dem för några år sedan för att de var i så dåligt skick att de var en säkerhetsrisk. Sedan dess har de legat kvar på marken i skogen. När vi skulle bygga holkarna märkte vi att de gamla stammarna passade perfekt och gjorde i ordning dem till holkar – ”härproducerade” holkar helt enkelt.

Foto på informationsskylt om mulmholk. 

Mulmholkarna finns i Ekebyhovsparken.