Miljötips

Vi måste se till att miljöfarliga ämnen inte hamnar i avloppsvattnet. Fasta föremål ska hanteras som sopor och inte spolas ner eller på annat sätt släppas ut i avloppet.

Var sparsam med vattnet

Du kan spara vatten på många sätt: duscha kortare, säkerställa att ni inte har kranar som står och droppar, samla upp regnvatten och vattna med detta, diska inte i rinnande vatten och sätt på diskmaskinen när den är full.

Skaffa en papperskorg till badrummet

Toaletten är ingen soptunna. Det enda som hör hemma i toaletten är enbart toalettpapper och sådant som passerat kroppen. Så tops, pads att ta bort smink med, hår, tamponger, blöjor, snus, hushållspapper, bomullstussar och liknande ska slängas i papperskorgen.

Torka bort matolja och fett

Häll inte ut matolja och fett i diskhon. Om du torkar ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Fettet slammar igen avloppet och kan orsaka onödiga stopp. Dessutom måste vattnet renas mer.

Använd miljömärkt tvättmedel

Tänk på att använda miljömärkta tvättmedel och dosera rätt. Titta efter miljömärkta produkter i hyllan, de innehåller mindre skadliga ämnen. Ekerö kommun har mjukt vatten, vilket innebär att du kan vara sparsam med tvättmedlet, tvätten blir ren ändå.

Farliga ämnen läggs i miljöboxen eller lämnas på Skå återvinningscentral eller

Du får inte hälla ut vätskor i avloppet som fräter, försurar eller förgiftar vattnet. Dessa ska du istället lägga i den röda miljöboxen eller lämna på Skå återvinningscentral. Använd heller inte starka rengöringsmedel i onödan.

Tvätta bilen på gör-det-själv-hall

När solen skiner passar många villaägare på att tvätta bilen utanför tomten. Tänk på att de rengöringsmedel du använder innehåller ämnen som inte ska komma ut orenat i naturen. Smutsen som tvättas bort från bilen består av olja och andra föroreningar. Om du tvättar bilen på gatan, rinner detta ner i dagvattenbrunnarna. Vattnet från dagvattenbrunnarna renas inte, utan förs direkt ut i naturen! Tvätta därför gärna bilen på en gör-det-själv-hall. Dessa är utrustade med en reningsanläggning.
Läs mer här

Överblivna mediciner lämnas till apoteket

Tänk på att överblivna läkemedel inte spolas ner i handfat eller toalett. Lämna tillbaka dem till apoteket.