2020-05-25 Kultur och fritid | Stipendier | Info

Dessa tilldelas utmärkelse inom kulturell och idrottslig verksamhet

Varje år delar kultur- och fritidsnämnden ut priser och stipendium för att uppmärksamma kommuninvånare som på olika sätt utmärkt sig inom kulturell och idrottslig verksamhet. Om allt hade varit som vanligt hade pristagarna uppmärksammats i samband med det årliga nationaldagsfirandet i Drottningholms slottspark, men i år får vi hålla tillgodo med digital uppskattning! Utmärkelserna baseras på föregående års insatser. 

Årets Eldsjäl presenteras senare när Eldsjälsjuryn fattat sitt beslut.

Linnéa Ohlsson - Årets ungdomskulturstipendium 2019 (Teater och flöjtist)


Motivering: 

Sedan Linnéa var 9 år har hon varit aktiv i Ekerö kulturskolas musik- och teaterkurser. Detta har gett henne erfarenheter som hon tagit med sig till Nordiska Musikgymnasiet och vidare till Lilla Akademiens Pre-College. Med ambitionen att såväl akademiskt som professionellt fördjupa sig inom musik och teater visar Linnéa på en tydlig röd tråd och på hur Årets ungdomskulturstipendium kan hjälpa henne att nå sina mål.

Vad betyder det här priset för dig?
- Priset betyder väldigt mycket för mig, att Kultur- och fritidsnämnden tycker att jag är värd stipendiet ger mig mer motivation till att fortsätta med mitt musicerande och mitt driv inom musik och teater. 

Vad är det som driver dig i ditt engagemang för musik och teater?
- Musik och teater har gett mig ett mentalt och fysiskt kreativt utlopp som driver mitt engagemang, mina lärare på Kulturskolan har också hjälpt mig rikta det drivet framåt.

Vem är din kulturella förebild?
- En av mina kulturella förebilder är musikern Michala Petri, hennes engagemang inom musiken och hennes arbete för att lyfta fram blockflöjten som ett seriöst instrument.

Ditt bästa tips på hur man kan fira nationaldagen i coronatider?
- Mitt bästa tips är att göra något speciellt hemma. Ordna en picknick med familjen i en park eller i skogen, spela spel med nära och kära (om de inte är i riskgruppen), eller kolla på filmer hemma. Det är inte nödvändigt att åka iväg någonstans för att fira. 

ABBA eller Håkan?
- ABBA

Ellie Nordberg - Årets idrottsprestation 2019 (Alpinåkare)

Motivering:

Knäskador under säsongen hindrade inte MASK-tjejen Ellie att komma tillbaka och vinna uttagningen bland alla födda 2003 för att representera Sverige i ungdomslandslaget i Alpecimbra Cup, ett inofficiellt VM för ungdomar. Ellie har under 2019 även uppnått goda placeringar i de tävlingar hon deltagit i och har vid sidan om sin elitsatsning tagit examen från Birkaskolan med högsta betyg i sin klass.

Vad betyder det här priset för dig?
- Det är väldigt kul att detta pris finns för att uppmärksamma människor med stora mål. Det betyder väldigt mycket för mig att just jag har tagit emot detta pris. Detta kändes som ett delmål på mitt största mål vilket är att bli världens bästa skidåkare.

Vad är det som driver dig i ditt idrottsutövande?
- Utveckling är det som ständigt driver mig i inte bara idrott utan livet i stort. Exempelvis när flera timmars slitande på gymmet resulterar sig i bra prestation på en tävling. Vissa dagar kan kännas mycket tunga men dessa krävs också för att de riktigt bra dagarna ska komma.

Vem är din idrottsliga förebild?
- Min idrottsliga förebild är Mikaela Shiffrin som också är alpin skidåkare. Hon är 25 år och har sedan flera år tillbaka redan imponerat stort på den alpina världen. Hon inspirerar mig att inte bara sätta resultatmål utan även känslomål. Om mitt enda mål är att komma med i landslaget och sedan kommer med i ett finns det risk för att jag tappar motivationen och känner mig nöjd när jag uppnått det. Om jag istället sätter ett mål att jag vill utveckla min skidåkning så kommer bra resultat att komma med på köpet.

Ditt bästa tips på hur man kan fira nationaldagen i coronatider?
- Jag förknippar nationaldagen med umgänge med sina nära och kära. Ett nationalfirande i coronatider ska dock inte behöva stoppa familjer från att vara sociala. Själv kommer jag att koppla upp mina kusiner på datorn medans jag och familjen äter en god middag. Varför inte göra en traditionell gräddtårta med jordgubbar till efterrätt eller eftermiddagsfika?

Anja eller Stenmark?
- Stenmark

Erik Glaad – Årets kulturpris 2019 (Konstnärlig ledare och producent)

Motivering:

Genom aktiviteter för alla åldrar är Erik en stark drivkraft för att Skå Festplats och bygdegård levandegör och skapar en viktig kulturmiljö på Mälaröarna. Programmen fylls med artister och band från såväl Mälaröarna som andra platser och med bland annat filmkvällar, karaoke, melodikryss och våffelfrukostar blir kulturen tillgänglig för alla och skapar en arena för bred samvaro under trevliga former.

Vad betyder det här priset för dig?
-
Det är såklart en stor ära att få Ekerö kommuns kulturpris! Jag delar det med min syster Anna Glaad. Vi arrangerade vårt första evenemang tillsammans 2009 och sedan dess har vi fortsatt så, sida vid sida. Vi går in på vårt sjunde år på Skå Festplats och det här priset ser jag som ett bevis på att vår verksamhet är både viktig och uppskattad.

Vad är det som driver dig i ditt engagemang?
-
Det är att möjliggöra kulturupplevelser för så många som möjligt. Den märkliga situation vi befinner oss i nu visar med all tydlighet hur viktigt det är att vi människor möts fysiskt. Och det gör vi bland annat genom kultur! Sen vill jag ju såklart att ännu fler ska hitta till Skå Festplats och ta del av alla våra fina evenemang vi arrangerar. Vi har verkligen något för alla!

Vem är din kulturella förebild?
-
Det är alla dom som - precis som vi på Skå Festplats - runt om i landet jobbar ideellt, på sin fritid, för att skapa mötesplatser och ytor för kultur för andra människor. Tyvärr blir vi färre och färre och den trenden tycker jag vi tillsammans ska försöka vända.

Ditt bästa tips på hur man kan fira nationaldagen i coronatider?
-
Jag brukar inte fira nationaldagen. Men jag tycker såklart man ska supporta sitt lokala kulturinitiativ på ett eller annat sätt. Ta steget och bli aktiv i en ideell förening - det kan vara ditt livs bästa beslut!

Hasse & Tage eller Grotesco?
-
Grotesco. Men jag tror knappt Grotesco hade funnits om inte Hasse & Tage gjort de dem gjorde.