2017-12-13 Omsorg och hjälp | Info

Bella och Wilma Årets sociala tjänstehundar 2017

Varje år tilldelar Svenska Kennelklubben utmärkelsen årets tjänstehund. Utmärkelsen riktar sig till vårdhund, utbildad assistanshund eller terapihund. 2017 har Svenska Kennelklubben tilldelat utmärkelsen årets tjänstehund till terapihundarna Bella och Wilma som jobbar med våra fantastiska medarbetare i Ekerö kommuns hundpatrull. Prisutdelningen kommer att ske på Stockholm hundmässa i Älvsjö 16 december.

Bella och Wilma arbetar som terapihundar för en grupp vuxna med funktionshinder i Ekerö kommun. Tillsammans med sin ägare Malin Brandt, Stödassistent/Hundpatrullen arbetar de med såväl individuell terapi som gruppterapi och tränar upp självkänsla och socialt samspel.

 Hundpatrullen på Ekerö

Från vänster: Caroline, Emma, Wilma, Daniel, Bella och Bosse. Foto: Malin Brandt

Stockholm Hundmässa är en årlig hundutställning som arrangeras av Svenska Kennelklubben, hundägarnas riksorganisation. Stockholm Hundmässa 16 - 17 december är ett evenemang för alla hundägare och hundintresserade.

Juryns motivering
Juryn, bestående av Cathrin Fernholm, Svenska Brukshundklubben. Ulf Uddman och Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben motiverade sitt val såhär:

"Bella och Wilma, arbetar tillsammans med sin matte, Malin Brandt, inom Ekerö kommun med "Hundpatrullen" som är en LSS-verksamhet, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Hundarna får priset för att de bidrar till att unga vuxna får en meningsfull vardag. Genom hundarnas arbete tränas självkänsla och socialt samspel genom olika spel, räkneövningar, bokstäver, koordination och även hundträning och omvårdnad. Dessutom gör Hundpatrullen besök på olika äldreboenden med Bella och Wilma och föreläser om verksamheten med information och inspiration till andra kommuner.
Hundarnas verksamhet ger en vinn-vinn situation där människor får en avsevärt bättre livskvalitet, andras hundar får daglig rastning, äldre får stimulans och kommuner får kunskap om hundars betydelse inom vård och omsorg."

Prisas på Stockholm Hundmässa
Bella och Wilma får ta emot sina medaljer på Stockholm Hundmässa den 16 december och får då även ett smaskigt ben att tugga på, ett års foder från Royal Canin samt en skön säng från Biabädden.

på SKKs hemsida kan ni läsa mer om hundarna, priset och juryns motivering