2020-04-16 Turism | Kultur och fritid | Ekebyhovs slott | Uppleva och göra | Info | Corona

INSTÄLLT! Valborgs- och nationaldagsfirande

Svensk flagga

Valborgsfirande ställs in

Med anledning av coronapandemin och på grund av förbud mot offentliga samlingar över 50 personer har föreningarnas valborgsfiranden i Ekerö kommun ställts in.
Det är kommunens föreningar som arrangerar valborgsfiranden runt om i kommunen. Beslutet att ställa in har föreningarna gjort på eget initiativ.

Nationaldagsfirandet i Drottningholmsparken inställt

Även nationaldagsfirandet i Drottningholmsparken är inställt i år. Kommunens krisledningsnämnd har beslutat att ställa in evenemanget, med anledning av coronapandemin och regeln om 50 personer.

Beslutet grundas på att det ännu är för osäkert hur läget ser ut under maj/juni månad och att ett evenemang som nationaldagsfirandet kräver mycket planering under lång tid.

– Vi vet inte hur läget kommer vara då och det är en lång framkörningsträcka på ett evenemang som nationaldagsfirandet. Därför blir vi tvungna att ställa in, säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

– Nationaldagsfirandet brukar samla tusentals människor i Drottningholms slottspark. Att vi behöver ställa in är såklart tråkigt men som lagstiftningen ser ut idag är det osannolikt att vi skulle kunna genomföra firandet som planerat den 6 juni. Istället får vi blicka framåt och vi ser redan fram emot nästa års firande, säger Elisabet Lunde, kultur- och fritidschef i Ekerö kommun.

Alternativt firande kan komma att bli aktuellt, men exakt hur det kommer att se ut är ännu inte klart. Mer information kommer längre fram.

Drop-in-vigslar

Programpunkten med "drop-in-vigslar" som brukar genomföras på nationaldagen kommer i år att hållas på Ekebyhovs slott istället. Mer information hittar du här​