2019-06-13 Info

Ny gestaltning i cirkulationsplatsen Clas Horn

Tre dansande löv i en rondell

Natten till torsdag den 13 juni monterades den konstnärliga gestaltningen ”Ekerö Vals”, i cirkulationsplatsen Clas Horn.

På uppdrag av Ekerö kultur- och fritidsnämnd har konstnären Charlotte Öberg Bakos tagit fram konstverket som föreställer tre eklöv som dansar med i trafikens rörelse.
- Mina tre stora eklöv står i en omfamnande vals och hyllar Ekerö samt har sitt ursprung och sin inspiration i den femhundra år gamla Ekebyhovseken. De sveper om varandra och har en lutning mot trafikens riktning men med en cirkulär rörelse. Rondeller sparar liv, därför är det en konstnärlig gestaltning som skildrar det omtänksamma med just omfamnande löv. Löven bär en skir, vårlik dräkt i lysande grönt. Den gröna färgen samspelar med omgivande arkitektur, det krossade teglet i rondellen och övriga komponenter i omgivningen. Hela idén är att den konstnärliga gestaltningen ska vara enkel och omedelbar att uppfatta, samtidigt som uttrycket blir intrikat med lövens konturer och bladnerver. När man en gång sett platsen, så kommer man att minnas den. Ekebyhovseken är bland det mest ursprungliga som finns kvar på Ekerö. Jag har lånat dess löv och förstorat upp dem. De står på cirkulationsplats Clas Horn och håller om varandra, säger Charlotte. 

Löven är dock något tyngre än de som finns i skogen. Närmare 900 kilo väger konstverket och är ca 780 cm höga.