2018-09-10 Skola | Kommun och politik | Utbildning och barnomsorg | Info

Skolornas arbete med val och demokrati

Valaffisch

På Färentuna skola och fritids, har precis som på andra ställen, de senaste veckorna kretsat kring valet. Samtidigt som eleverna har läst om valet, partipolitik och hur en representativ demokrati fungerar, har man fått fundera över sina egna värderingar, debatterat och lyssnat in olika åsikter på olika sätt. 

Eleverna i årskurs 1 har fått vässa sina argument och tränat sig i att debattera kring den godaste glassen innan klassen har fått gå till val.
I skolan och på fritids har eleverna fått fundera över de frågorna de tycker är viktiga och bilda egna partier. Dessa har presenterats både via valaffischer och  debatter. I fredags var det sedan dags för val, efter att eleverna fått kvittera ut ett röstkort genom att bli strukna på röstkortslistan fick man sedan välja ett parti att lägga sin röst på. Eleverna var förvånade över att man fick lägga sin röst på sitt egna parti, oftast i skolan får man ju inte rösta på sig själv;
 - Men vilket parti tror ni att Annie Lööf eller Stefan Löfven lägger sina röster på?
Efter detta stora engagemang hos eleverna skulle vi inte bli förvånade om det visade sig att vi har en framtida politiker, ja varför inte partiledare ibland oss.

//Johanna Frisk, Rektor Färentuna skola

Barnens egna partier. Klicka på bilderna för att se dem i större format:

Valaffisch  Valaffisch 2  Valaffisch 4Valaffisch 3  Valaffisch 5  Valaffisch 6  Valaffisch 7  Valaffischer