Frågor och svar om alkoholtillstånd

Fråga: Får en restaurang bjuda gäster på alkoholdrycker?
Svar: Nej, en restauratör får aldrig bjuda en gäst på alkohol, inte ens som kompensation för dålig service eller liknade. Däremot är det tillåtet att bjuda på mat och kaffe.

Fråga: Vem har ansvaret för att kontrollera åldern på en gäst som beställer alkoholdrycker?
Svar: Alltid den som lämnar ut drycken, servitör/servitris/bartender etc. Att legitimationskontroll sker i dörren spelar således ingen roll, den som serverar ska ändå själv alltid  kontrollera åldern.

Fråga: Finns det någon åldersgräns för serveringsansvariga?
Svar: Ja, man måste ha fyllt 20 år.

Fråga: Hur gammal måste man vara för att kunna erhålla ett serveringstillstånd?
Svar: 20 år.

Fråga: Är det tillåtet att sälja två starköl till priset av en?
Svar: Nej, det är inte tillåtet att använda alkohol som en lockvara vilket innebär att det inte är tillåtet att ge mängdrabatt på alkoholdrycker.

Fråga: Är det tillåtet med Happy Hour?
Svar: Ja, under förutsättning att priset på mat och alkoholfria drycker också omfattas.

Fråga: Hur länge, det vill säga hur sent på kvällen, måste en restaurang servera mat?
Svar: Under hela den tid som restaurangen serverar alkoholdrycker måste de också tillhandahålla lagad mat. Efter kl 23 ställs inte samma höga krav på variation och allsidighet. Då kan det vara tillräckligt med några rätter lagad mat.

Fråga: Får en gäst ta med sig alkoholdrycker från en restaurang (eller annat område med serveringstillstånd, t ex festivalområde)?
Svar: Nej, det är aldrig tillåtet för en gäst (eller krögare och personal) att ta med sig alkoholdrycker från restaurangen. Inte ens krögaren själv får köpa eller ta med alkoholdrycker från sin egen restaurangen för att konsumera någon annanstans.