Kontaktperson

Alla behöver någon att prata och umgås med, men för vissa personer med stora varaktiga funktionsnedsättningar kan det vara svårt att knyta kontakter. Här kan en kontaktperson vara till hjälp. En kontaktperson är en medmänniska som stöder och uppmuntrar till sociala kontakter och följer med på aktiviteter. Kontaktpersonen träffar du en till två gånger i månaden. Även en familj kan ge det här stödet och kallas då för kontaktfamilj.

Vad du gör tillsammans med din kontaktperson eller kontaktfamilj bestämmer ni själva utifrån dina intressen och önskemål.  Det kan vara allt från att åka på utflykt, gå på bio, se något sportevenemang, besöka en restaurang, till att träffas hemma och bara prata en stund.

Så här ansöker du

För att ansöka om kontaktperson eller kontaktfamilj vänder du dig till kommunens handläggare. Ansökan ska helst vara skriftlig. Handläggaren gör en utredning. Beslutet grundas på socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och ditt behov. Du får ett skriftligt beslut skickat hem till dig. 

Vill du vara kontaktperson?

Som kontaktperson krävs ett engagemang och intresse för andra människor. Vi ser gärna att du har utbildning eller erfarenhet inom vård och omsorg/barn och fritid. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Det är bra om du kan tänka dig att ha uppdraget under en längre tid.

Är du intresserad av att bli kontaktperson/familj? Kontakta våra LSS-handläggare.