2019-07-18 Omsorg och hjälp | Uppleva och göra | Öar utan gränser

Berättelse från simskolan för nyanlända på Sundsgården

Under en vecka i början av juli höll Stockholms kappsimningsklubb i samarbete med Ekerö kommun simskola på Sundsgården för de nyanlända kommuninvånare som bor där. Här nedan följer en rapport från Irma, en av simlärarna.

I en vecka var jag (Irma)  och min kollega (Elvira) från SKK ute på Sundsgården och hade simundervisning. Vi möttes direkt utav ett stort gäng ungdomar som var redo och motiverade till att lära sig simma, vilket gjorde oss båda väldigt glada.

Vädret den veckan var inte det mest optimala för en sommarsimskola då vi hade regn och åska nästan varje dag. Trotts detta hade vi ändå alltid folk som ville vara med och simma. Vi hade 8 simmare per grupp, ibland fler när solen kikade fram.

Det märktes redan efter första dagen på Sundsgården att ungdomarna var otroligt motiverade att lära sig simma. Många utav deltagarna hade aldrig simmat tidigare. Trotts detta gjorde de framsteg vid varje lektion. Vi simtränare fick vid ett antal tillfällen säga åt barnen att gå upp då vi själva såg att de frös, men de var otroligt inställda på att fortsätta och sprang ner i vattnet igen. När vi hade våra pauser kunde vi se hur de försökte simma crawl på egen hand, flyta på rygg och öva benspark med plattor. När veckan var slut kunde de flesta simma 5 meter på egen hand, vilket var riktigt roligt att se. Det var ingen brist på mod hos ungdomarna, det kunde vi lugnt konstatera.

Innan simskolan började trodde vi att det skulle bli svårt att kommunicera med simmarna, och ibland var det såklart det, men vi insåg ganska snabbt att man kommer otroligt långt med att bara demonstrera rörelserna i vattnet. Många utav ungdomarna som kunde svenska översatte allt vi berättade, vilket var otroligt hjälpsamt!

Jag och min kollega hade en fantastisk vecka på Sundsgården där vi fick lära känna fantastiska människor och ta del utav alla deras framsteg. Vi hoppas på att kunna få göra detta nästa sommar igen!”