2016-08-04 Omsorg och hjälp | Uppleva och göra | Öar utan gränser

Vänskapsmatchning för vuxna och familjer

Öar utan gränser vänskap utan gränser vänskapsmatchning Ekerö kommun volontär integration nyanlända Ekebyhovs slott

Under året har det pågått olika vänskapsmatchningsprojekt som syftar till att nyanlända och redan etablerade kommuninvånare ska lära känna varandra. Matchningen har skett med personer i nätverket Öar utan gränser och med deras vänner och bekanta.

En av dem som tidigt blev vänskapsmatchad var Karin Gustafsson. Sedan matchningen har hon gjort en stor insats som volontär för att samla andra vänskapsmatchade personer och hjälpa nyanlända med bland annat myndighetskontakter och tips om hur de kan få tag på billiga och begagnade möbler till sina nya hem i kommunen. I söndags arrangerade Karin tillsammans med Hana Masaid, som också är en aktiv volontär inom nätverket, en träff för de familjer som blivit vänskapsmatchade på Ekebyhovs slott. Här nedanför följer Karins berättelse om dagen:

”I söndags anordnades ännu en vänfamiljnätverksträff. Uppslutningen blev långt över våra förväntningar. Solen sken när vi, ett 30 tal volontärer, nyanlända och vänfamiljer promenerade från centrum till Ekebyhovs slott. Väl framme möttes vi av livemusik på slottstrappan. Ewa von Wowern som driver Lovö Magasin välkomnade oss in och där väntade ett äkta gammaldags kafferep. Det fikades och pratades. Efter fikat gick vi ut i parken, ungdomarna spelade fotboll, de mindre barnen lekte, de vuxna pratade och vi volontärer gick varvet runt och stämde av hur alla hade det, hur vi kunde finnas till hands och vad de behövde hjälp med. Blev bland annat långa listor med möbler de letar efter och blanketter och inloggningar som behöver redas ut. 

Dagen var väldigt uppskattad av alla, det togs kort och ringdes face time till både Syrien och Eritrea. Stort tack till Ewa på Lovö Magasin som gjorde vår fantastiska dag möjlig!”

I år kommer vi i Ekerö kommun att ta emot 104 nyanlända personer som nyligen beviljats asyl för permanent bosättning. Majoriteten av dessa anländer under hösten. Allteftersom vi får fler nyanlända kommunmedborgare så kommer det att finnas möjlighet för fler redan etablerade invånare till vänskapsmatchning. Vi kommer då att kontakta dem som redan anmält intresse samt gå ut med information på facebook och här på hemsidan.

Karin Gustafsson Öar utan gränser Ekerö kommun integration