Birka och Hovgården

Flygperspektiv på en ö

Birka på Björkö är en av Sveriges mest kända fornlämningar och är tillsammans med Hovgården på Adelsö uppsatta på Unescos världsarvslista.

Under två århundraden på vikingatiden var Birka en levande stad med myllrande folkliv, ett viktigt maktcentrum och en knutpunkt för handel. Idag kan vikingatidens spår skönjas i de tusentals gravarna, borgen, stadsvallen och Svarta jorden.

Museum med programverksamhet, restaurang/kafé och gästhamn. Läs mer här

 

 Viking utanför vikingahus Vikingaredskap

Till Birka

Till Björkö kommer man med båt från Adelsö, Ekerö eller Stockholm. Här har man sedan flera hundra år gjort arkeologiska fynd. Det är inte så underligt då en av vikingatidens största och viktigaste handelsplatser låg här. Tillsammans med Hovgårdsområdet på Adelsö är Birka sedan 1993 det andra världsarvet i Kulturens övärld - Ekerö kommun.

Båt till Birka med Strömma Kanalbolagets båtar avgår sommartid dagligen från Stadshusbron i Stockholm, Jungfrusunds Marina på Ekerö eller från Hovgården på Adelsö. Under högsäsong, även båttrafik från Strängnäs och Härjarö. 

Till Hovgården

För att komma till Hovgården på Adelsö med bil kan du följa brunvit vägskyltning från Brommaplan. Hovgården trafikeras också genom SL-buss från Brommaplan.

Hovgården på Adelsö var platsen för kungens gård. Härifrån styrde sveakungen Birka fram till slutet av 900-talet, då vikingastaden på Björkö övergavs. Kungsgården på Adelsö fortsatte att i omgångar spela en politisk roll ända in i sen medeltid. På platsen för det vikingatida kungasätet ligger idag ruinen av det medeltida Alsnö hus. Det var här adeln inrättades 1280.
Sommartid går dagliga båtturer mellan Hovgården och Birka.

För mindre sällskap som vill besöka området på egen hand, rekommenderas mobilanpassad självguide över världsarvet. Den hittar du här

Ritad bild över Hovgården på Adelsö
Bild: Kalle Runristare