Drottningholm

Bild på Drottningholms slott

Drottningholm - Lovö

Redan på krönet av Nockebybron ser man det: Drottningholm, Ekerö kommuns första världsarv. Efter att ha kört förbi den kungliga 1700-talsmiljön kommer man ut på Lovöns landsbygd som en gång i tiden utgjorde den ekonomiska förutsättningen för slottsanläggningen och dess glänsande hovliv. Här på Lovön har människor brukat jorden i bortåt 4000 år, men öns äldsta arkeologiska fynd är från stenåldern och mer än 5000 år gamla. Därför är Lovön en minst sagt värdig entré in i "Kulturens övärld".

Drottningholms slott började byggas 1662 efter det att det första slottet på platsen förstörts av en brand. Beställare var riksänkedrottningen Hedvig Eleonora. Arkitekt var Nicodemus Tessin d ä. Slottet bebos idag av vårt kungapar Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Allmänna visningar året runt.

Kina slott är en av världens bäst bevarade rokokomiljöer med kineserier. Slottet stod klart 1769 och uppvisar en blandning av ostindiska och europeiska föremål.

Drottningholms slottsteater byggdes 1766 och är världens äldsta i ursprungligt skick bevarade teater vars scen och maskineri fortfarande används.

Båt till Drottningholm Strömma kanalbolaget avgår från Stadshusbron i Stockholm.

Kanon och Drottningholms slottskapell