Mat

Frukost

Till frukost finns mjölk och hembakat/hårt bröd till de barn som kommer till förskolan före kl. 7.30

Fruktstund

På förmiddagen får barnen en frukt för att orka med fram till lunch. På hösten plockar vi både äpple och plommon som växer på gårdens fruktträd.

Lunch

Till lunch serveras mat som lagas från grunden i förskolans kök.

När vi planerar matsedeln utgår vi från livsmedelsverket rekommendationer. Vi äter med årstiden, dvs. vi utgår från de råvaror som hör årstiden till och vi försöker äta närodlat.

Att få smaka hemlagad mat och lära sig äta av allt är något som alla barn på förskolan ska ha möjlighet till. För att barnen ska orka hela dagen på förskolan är det viktigt att de erbjuds en näringsriktig och god lunch.

Vi serverar Ekologisk mellanmjölk som dryck. Så gott det går använder vi ekologiskt. Fisk serveras varje onsdag. Soppa varje torsdag. Vegetariskt en dag i veckan, det är nyttig, gott och klimatsmart. Vi använder färsk frukt och grönsaker för smak och syns skull. Varje dag serveras mycket frukt och grönsaker till lunch, de serveras på ett grönsaks fat så barnen ser vad som finns och kan välja själva, vi blandar nytt och välkänt. Att barnen redan i förskoleålder får uppleva och smaka nya frukter och grönsaker är viktigt för att de så småningom ska våga smaka. Detta gäller såklart även maten.

På Brunna förskola äter vi med alla våra sinnen syn, smak, känsel. Det ska vara gott, nyttigt och roligt att äta och maten ska såklart se god ut. Att längta till maten är ett mål jag har när jag lagar mat till barnen!

Mellanmål

Till mellanmål serveras olika sorters hembakat bröd samt hårt bröd med varierande pålägg. Mjölk serveras som dryck.

Smoothie eller naturell yoghurt/fil med musli/havrekuddar serveras 2 dagar i veckan. Frukt eller grönt serveras varje dag till mellanmål.

Barn i förskoleåldern behöver äta ofta därför har vi valt att servera ett ordentligt mellanmål.

Fruktstund

Frukt serveras till de barn som är kvar på förskolan efter ca kl 16.15.

Födelsedagar och traditioner

På Brunna förskola har vi valt att inte servera onödigt socker, så kallad utrymmesmat.  Barnen behöver få i sig ordentligt med mat, frukt och grönt.  Små barn ersätter mat med socker och då får de inte i sig tillräckligt med näring för att orka, växa och må bra.

När barnen fyller år får de ta med sig valfri frukt att bjuda sina kompisar på avdelningen på.

Vid högtider som påsk, midsommar och jul serverar vi traditionell mat. Fredagsmyset överlämnar vi med varm hand till er föräldrar.