Mat, matsal

Välkommen till köket i Sundby förskola!

Jag heter Mickaella och är förskolans kock.

Här strävar vi efter att äta klimatsmart och använda oss av naturens resurser. Vi hoppas på att få nya pallkragar till våren och kommer då använda det vi odlar i vår matlagning. I matsalen jobbar vi med hållbar utveckling genom att barnen sorterar och tar hand om matavfallet.

Vi minimerar intaget av salt och socker och följer Livsmedelsverkets rekommendationer för bra mat i  förskolan. Vi näringsberäknar och lagar mat från grunden, då det är både roligast och nyttigast.

Minst en dag i veckan äter vi vegetariskt.

Sista Fredagen i månaden kommer vi fira alla barn som fyllt år under månaden och det görs med en härlig fruktsallad.

Vi har en fin matsal där vi dukar fram en bra  lunch och salladsbuffé till de lite större barnen, de mindre får bordsservering. Vi avsätter en timme per avdelning för lunch så att barnen ska få känna lugnet och njuta utav maten.

Jag vill att barnen ska förstå vad som händer i köket och hur maten kommer till. Därför bjuder jag in dem till mig en dag i veckan. De får hjälpa till med matlagningen, prata om mina maskiner och råvaror. Allt möjligt kan komma på tal: till exempel varför det kommer ånga ur ugnen eller varför det finns så mycket mat i mitt kök.

Till mellanmål är det alltid smörgås, pålägg och mjölk, vissa dagar serverar vi fil med flingor eller nyttiga hemmagjorda smoothies. Det serveras alltid två sorters frukt & grönt till mellanmålet.

I min matlagning använder jag mig utav mycket smaker och vill inte att barnen ska vara rädda eller okända för världens alla olika kryddor. Jag brinner för hälsosam livsstil och kommer i mesta möjliga mån att använda mig utav naturliga råvaror och välja ekologiskt så gott det är möjligt.

Barnen kommer att få bli insatta i naturens kretslopp, hur vi använder råvaran och vad som sker med resterna som vi ska försöka minska i mesta möjliga mån. Barnen ska tycka att maten är god och  spännande och det ska vara en harmonisk upplevelse till bords.

Är ni nyfikna på recept eller har frågor om maten så är ni varmt välkomna att kontakta mig på Sundby Förskola.