Måltider

Barn- och utbildningsförvaltningens kostenhet kallas för Matproduktion. Vi är 55 professionella kockar och biträden som lagar mat åt 5000 barn och ungdomar om dagen. Vår vision är att ge alla våra matgäster en livslång positiv relation till mat.

I varje förskola och skola har vi ett kök där maten lagas på plats. Få en inblick i kökens vardag genom att kolla in vår Instagram #matproduktion

Mat & miljö

Vi arbetar aktivt för att ställa om till en mer hållbar verksamhet. Vi satsar på att utveckla våra vegetariska alternativ, på att välja ekologiskt och/eller svenskodlat när det finns i säsong och vi har bara svenskt kött och fågel i våra avtal. Den viltfångade fisk som vi serverar är MSC-märkt och den odlade fisken är ansvarsfullt producerad. Under 2018 var 27 procent av våra livsmedel ekologiska. Bananer, kaffe, te och kakao köper vi Fairtrade-märkta. 

Vi vill minska matsvinnet. Vi gör det genom att bland annat skapa nya rätter av rester från dagen före, planera vår servering och öka medvetenheten hos våra matgäster.

Menyplanering

Vi har en grundmeny som är komponerad av våra egna kockar. Den uppdateras varje halvår och är en inspiration för alla kök. Varje kök har sedan egen frihet i att utforma recept och smaksättning som gör att utbudet skiljer åt mellan köken.

Inspirationsmenyn utgår från Livsmedelsverkets råd om bra mat i förskolan respektive skolan och vad de flesta av våra barn gillar. Vi har vissa hållpunkter för att säkerställa att vi följer råden, till exempel serverar vi fet fisk varannan vecka, vegetarisk en gång i veckan och begränsar mängden korv.

Våra leverantörer

Menigo är vår grossist och största leverantör av livsmedel. Fällmans kött AB levererar färskt kött. Grönsakshallen Sorunda AB levererar färsk frukt och färska grönsaker samt visst mejeri.