Lunch & mat

Två kockar lagar mat i ett skolkök. Den ena kocken håller upp ett fat med ugnsgrillade rotsaker.

I Ekerö kommun tycker vi att det är viktigt med bra mat till alla. Vår vision är att ge alla en livslång positiv relation till mat.

Vi serverar alla kommunens skolor, förskolor och äldreboenden lunch. Totalt är vi 55 professionella kockar och biträden som lagar mat åt cirka 5 500 barn, ungdomar och äldre varje dag.

Ansvaret för inköp, tillagning, servering och personal ligger hos vår centrala organisation Matproduktion.

Mat och miljö

För oss är det viktigt att arbeta med miljö- och hållbarhet. Vi serverar vällagade vegetariska alternativ och försöker att välja svenskodlat eller ekologiskt efter säsong. Vi använder bara svenskt kött och fågel. Fisken vi serverar är MSC-märkt eller ansvarsfullt odlad.

Vi arbetar med att minska matsvinnet. Vi skapar nya rätter av rester från dagen före, planerar vår servering och ökar förståelsen för frågan hos våra matgäster.

Meny & planering

När vi planerar våra menyer utgår vi från en grundmeny som våra egna kockar har tagit fram utifrån Livsmedelsverkets råd. Den uppdateras sedan varje halvår och är en grund för alla skolkök. Varje skolkök kan sedan fritt utforma recept och smaksättning på sitt eget vis.

Specialkost

Ibland kan medicinska, etiska eller religiösa skäl göra att du inte kan äta maten som serveras på ordinarie meny. Vi erbjuder alternativ mat om du lämnat in en ansökan om specialkost, eller MER-kost som vi kallar det. Förkortningen kommer ifrån M=medicin, E=etik och R=religion.

Du beställer MER-kost genom att fylla i en blankett och lämna den till skolan. Blanketten ligger i vår e-tjänst under "Grundskola & Särskola". Att laga specialkost kräver noggrannhet och koncentration i köket, därför är det viktigt att bara de som verkligen har skäl ansöker om MER-kost.

My Berensson, kostchef

Telefonnummer: 08 124 574 32 
E-post: my.berensson@ekero.se

David Haag, biträdande kostchef

Telefonnummer:  08 124 571 36
E-post:  david.haag@ekero.se

Ekerörätten

I samband med Offentliga måltidens dag 2023 presenterades Ekerörätten. Den är en rätt framtagen av kockarna Max Johansson, kökschef i Träkvista skola och Peter Jacobsén kökschef Ekgårdens äldreboende.

Rätten ska väcka intresse för Ekerös lokala råvaror. Basen är råvaror från Mälaröarnas skafferi där det gröna är i fokus på tallriken och köttet serveras som tillbehör tillsammans med misoäpple och ingefärslingon.

Både vilt och pumpa har stor potential och bör tas om hand i större utsträckning. Pumpa kan man göra så mycket med utöver att ha som dekoration på Halloween, det är en bra råvara, säger Peter Jacobsén

Ekerörätten serveras på olika sätt beroende på matgäst. I en tjusigare variant så som bilden visar.

Terrin på potatis, pumpa och Karl-Johan.
Savojkåldolme fylld med krispig rotselleri, stekt svamp, granatäpple & svartkål.
Serveras med misoäpple, ingefärslingon & viltfärsbiff

Ekerörätten är en terrin på potatis och pumpa med lingon och vilt som tillbehör

Den tjusigare varianten av Ekerörätten.

I skolorna serveras den som hjortfärsmedaljonger med gratäng på pumpa och höstiga svampar.
med lingonchutney, misobakat äpple samt kål- och sellerisallad.

Ekerörätten - Recept för cirka 6 - 8 personer

Hjortfärsmedaljonger

1 kilo hjortfärs, går bra med vilken färs man får tag i.
2 stycken gula lökar, hackade och stekta
2 stycken ägg
2 deciliter grädde
1 deciliter ströbröd
20 gram salt
2 teskedar rostad, malen koriander
1 tesked rostad, malen fänkål
1 matsked riven vitlök

Gör så här:

Se till att alla ingredienser är kylskåpskalla.
Blanda färs, lök och kryddor i en köksassistent, det går bra att blanda med handkraft också.
Blanda ägg, grädde och ströbröd, tillsätt i färsblandningen pö om pö, blanda allt väl cirka 1 minut. Forma till biffar om cirka 150 gram styck. Stek gyllene i smör, cirka 2 minuter på varje sida, avsluta med att köra dem klara i ugnen på 160 grader i cirka 12 minuter.

Gratäng

1 kilo potatis
300 gram butternut pumpa
300 gram svamp, exempelvis Karl-Johan svamp, champinjon och ostronskivling
1 skivad gul lök
12 gram salt
3 ”drag” med svartpepparkvarnen
1 liter grädde
200 gram riven Grueyreost

Gör så här:

Skala potatis och pumpa, skär i skivor om ½ centimeter.
Skiva svampen och stek gyllene.
Blanda allt samman och lägg i en gratängform, slå på grädde så det nästan täcker. Avsluta med osten på toppen.
In i ugnen på 170 grader i cirka 1 timme, låt gärna svalna cirka 20 minuter innan servering för bästa resultat.

Lingonchutney

200 gram frysta lingon
1 hackad, stekt gul lök
2 matskedar riven ingefära
Äppelcidervinäger
2 matskedar farinsocker

Gör så här:

Blanda allt utom vinäger samman. Rör om försiktigt med jämna mellanrum. När lingonen är tinade smaka upp med äppelcidervinäger.

Misobakat äpple

200 gram skalade och tärnade Royal Galaäpplen
50 gram smör
3-5 matskedar misopasta
Salt

Gör så här:

Rosta äpplena i ungen 175 grader cirka 15 minuter. Häll av överbliven vätska.
Ner med äpplena i en kastrull tillsammans med smöret, få ett uppkok.
Montera ner mison och mixa grovt med stavmixer.

Kål- och sellerisallad

1 paket svartkål
300 gram rotselleri
100 gram granatäppelkärnor
500 gram champinjoner
Olivolja, salt och peppar

Gör så här:

Rispa grönkålen från stammen, dressa bladen med olja och salt. Rosta på 150 grader tills de är krispiga, kör 5 minuter åt gången till chipsliknande.
Skär rotsellerin i julienne.
Skiva svampen och stek den gyllene.
Blanda allt samman varsamt och smaka upp med salt och peppar.

Smaklig måltid!

Svinnlådan

I början av 2023 lanserade vi "svinnlådan". Vi ger kommunens anställda och skolelever möjlighet att fylla medhavd matlåda med det som blivit över vid lunchserveringen och som annars hade kastats. Vi har valt att inte sälja matlådor på plats för att undvika onödig klimatpåverkan.

Matsvinn är ätbar mat som slängs i onödan. Bakom varje tugga på tallriken ligger många timmars arbete för att odla, transportera och tillaga maten. Alla intäkter från försäljningen går tillbaka till skolorna för att stärka hållbarhetsarbetet ännu mer.

Det går att köpa svinnlådan måndag - fredag, sista kvarten av respektive skolas lunchservering.

Läs mer om lanseringen av "svinnlådan"

Skolmjölksstöd

Mjölken som serveras i våra förskolor och skolor betalas delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket genom ”skolmjölksstödet” som delas ut av Jordbruksverket.

Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.

EU-flaggan

Hjälpte informationen på den här sidan dig?