Fördjupning av översiktsplan, södra Färingsö

Flygfoto som visar området som berörs av den fördjupade översiktsplanen på Södra Färingsö

Här ska vi göra en fördjupning av kommunens översiktsplan. Det berör tätortsbandet på södra Färingsö.

Område: Södra Färingsö

Typ: Planprojekt, fördjupning av Ekerö kommuns översiktsplan till år 2030 – med sikte på år 2050

Status: Samråd

Just nu

Vi befinner oss i steget "Samråd", som kommer att pågå 15 augusti - 15 oktober. Under den här perioden kan du läsa förslaget till fördjupad översiktsplan för södra Färingsö och komma med synpunkter på det. Alla handlingar finns under fliken "Samråd".

På Stenhamra församlingsgård har vi en utställning där du kan läsa om förslaget.

Öppettider församlingsgården:

  • måndagar, tisdagar och torsdagar klockan 10.00 - 12.00 och 13.00 - 15.00

Adress till församlingsgården: Herman Palms plan 4A, Stenhamra centrum

Öppet hus

Under två kvällar bjuder vi in till öppet hus. Representanter från Ekerö kommun kommer att finnas på plats och svara på dina frågor. Välkommen!

  • måndag 26 augusti, Stenhamra församlingsgård klockan 16.00 - 18.00
  • torsdag 12 september, Stenhamraskolans matsal (OBS ny plats) klockan 17.00 - 19.00

Separata möten med särskilt berörda fastighetsägare

Utöver öppet hus har vi bjudit in särskilt berörda fastighetsägare till separata möten. De är särskilt berörda då förslaget till fördjupad översiktsplan innebär ändringar för deras fastigheter jämfört med vad som står i den gällande översiktsplanen. De som inte har fått en inbjudan från kommunen till ett av dessa möten välkomnar vi istället till öppet hus.

Se vår film om förslaget

Vi har spelat in en film där vi berättar om förslaget.

Klicka här för att se filmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad ligger till grund för den markanvändning som föreslås i planen?

Enligt plan- och bygglagen ska kommunen i sin översiktsplan visa hur kommunen anser att den fysiska miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Översiktsplanen ska också visa hur hänsyn ska tas till betydande allmänna intressen. Det innebär bland annat att marken ska användas till det den är mest lämpad för. Till exempel ska hänsyn tas till jordbruksmark och områden som har betydelse på grund av deras natur- eller kulturmiljövärden, eller deras betydelse för det rörliga friluftslivet.

Bedömningen av vad som är lämplig användning av mark- och vattenområden har vi gjort med hjälp av flera olika utredningar som vi har låtit sakkunniga experter ta fram. Bland annat har en inventering av värdefull natur, en dagvattenutredning och en utredning av jordbruksmarkens värde legat till grund för den föreslagna markanvändningen. Dessutom har vi låtit sakkunniga experter göra en hållbarhetsbedömning av planförslaget. I hållbarhetsbedömningen finns en bedömning av hur väl planförslaget ger möjlighet att uppnå ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Förutom olika utredningar har även de synpunkter som kom in under medborgardialogen varit ett underlag vid bedömningen om vad som är lämplig användning av områdets mark- och vattenområden.

Alla utredningar som tagits fram och en sammanställning av synpunkterna som kom in under medborgardialogen finns under fliken ”Samråd – här är vi nu!”.

Vem är det som visar intresse av att bygga på södra Färingsö?

Intresset av att bygga kommer främst från olika fastighetsägare, privatpersoner och exploateringsföretag, på södra Färingsö.

Varför behövs så mycket ny bebyggelse på just södra Färingsö?

För att kommunen ska kunna utvecklas med service som till exempel skolor och idrottshallar, behöver kommunens intäkter öka. Det kan göras genom att höja skatten för alla invånare, eller genom att öka antalet invånare som betalar skatt. Kommunens politiker har därför i översiktsplanen beslutat att kommunens befolkning ska växa.

Om vi ska nå befolkningsmålet behöver nya bostäder byggas i kommunen. För att de ska kunna tillkomma på ett så hållbart sätt som möjligt behöver de byggas där möjligheterna till service och kommunikationer är störst. Utöver Ekerö tätort är södra Färingsö det område i kommunen där sådana förutsättningar finns.

Varför byggs det inte mer på Ekerö i stället?

En stor del av de bostäder som behöver tillkomma för att kommunens befolkningsmål ska uppnås kommer att byggas i anslutning till Ekerö centrum. Men det finns inte tillräckligt med mark som är lämplig att bygga på där för att uppnå hela befolkningsmålet. Och vägnätet på Ekerö är inte heller tillräckligt rustat för att ta hand om all befolkningsökning. Därför föreslår vi att en del av bebyggelsen som behöver tillkomma byggs på södra Färingsö i stället.

Kommer allt som föreslås i planen byggas direkt när planen är klar?

Nej. Den fördjupade översiktsplanen innebär inte något krav på att det som föreslås måste genomföras. Den som äger en fastighet kan till exempel välja att inte bygga bostäder på fastigheten, även om planen föreslår det. Men planen blir vägledande i kommunens beslut om till exempel detaljplaner och bygglov.

Eftersom den fördjupade översiktsplanen sträcker sig fram till 2050 kommer inte allt behöva genomföras direkt. Det finns också en del beroenden som styr när olika delar i planen kan genomföras. Till exempel att vatten och avlopp behöver byggas ut innan nya bostäder kan byggas.

Hur ska södra Färingsö kunna utvecklas och samtidigt bibehålla den lantliga karaktären?

I planförslaget finns ett antal riktlinjer som ska värna den lantliga karaktären. Det handlar bland annat om att de som bygger nytt ska anpassa och utforma den nya bebyggelsen till omgivande bebyggelse och landskap, att stall och beteshagar ska värnas och att natur- och strandområden ska bevaras. I delar av planområdet behöver vi värna extra mycket om den lantliga karaktären. De delarna har vi pekat ut som Landsbygd eller Areell näring i markanvändningskartan.

De områden som vi föreslår lämpliga för ny bebyggelse är baserat på hur landskapet ser ut och förutsättningarna på platsen. Till exempel föreslår vi glesare bebyggelse i några områden där vi bedömer karaktären som viktig att bevara, medan vi i andra områden bedömer det som möjligt med en lite tätare bebyggelse.

Hur ser processen och tidplanen ut? 

Efter samrådet kommer vi jobba om planförslaget, bland annat utifrån de synpunkter som kommit in. Nästa skede i planprocessen är granskning. Då presenterar vi den fördjupade översiktsplanen igen för kommunens medborgare och olika remissinstanser som kan lämna synpunkter ytterligare en gång. Preliminärt kommer vi att genomföra granskningen i kvartal 2, 2025.  

Förhoppningen är att planförslaget är färdigt efter granskningen så att kommunfullmäktige kan fatta beslut om att anta den fördjupade översiktsplanen. Det beräknar vi kommer kunna ske i kvartal 1, 2026. Efter det får den fördjupade översiktsplanen laga kraft och börjar gälla.

Varför behövs en ny väg mellan Enlunda och Svanhagen?

Vägen, som även finns utpekad som ett vägreservat i kommunens översiktsplan, behövs för att försörja nya och befintliga bostadsområden. Kommunens intention är att förtäta och utveckla södra Färingsö med nya bostäder och service framöver. De vägar och annan infrastruktur som finns idag fungerar varken för dagens eller framtidens behov och krav. Exempelvis saknas avskild gång- och cykelväg längs sträckor där behovet är stort redan idag. Den nya vägen behövs också för att kunna ge området kollektivtrafik och utrymme för en ny busslinje.

Varför föreslår ni just den här sträckningen?

Vi har gjort ett flertal utredningar, bedömningar och avvägningar mellan flera intressen och olika värden. I ett annat projekt som vi arbetar med, ett planprogram, har vi jämfört och analyserat olika alternativa vägdragningar. Vårt förslag på sträckning innebär både positiva och negativa konsekvenser, men vår bedömning är att det är den mest lämpliga. Sträckningen presenteras i förslaget till fördjupad översiktsplan.

Nu vill vi få in synpunkter som vi kan väga in i vårt fortsatta arbete med analys av lämpliga dragningar.

Vill du ställa frågor om planförslaget?

Du har också möjlighet att boka en telefontid med en planarkitekt för att ställa dina frågor om planförslaget. Boka tid via länken här under.

Skicka in dina synpunkter

Om du har synpunkter på förslaget som du vill framföra behöver du skicka dem till planeringsenheten senaste den 15 oktober (sista samrådsdagen). Dina synpunkter behöver vara skriftliga och märkta med diarienumret KS21/85. Du kan skicka in dem via mejl eller brev.

Läs om de olika stegen i processen

Vi har fått i uppdrag att göra en fördjupning av Ekerö kommuns översiktsplan (FÖP), närmare bestämt för den del i översiktsplanen som benämns "tätortsbandet på södra Färingsö".

Anledningen är att det finns ett stort intresse av att bygga i området och att det förväntas öka ytterligare när bygget av Förbifart Stockholm är klart. Det ökade intresset tillsammans med kommunens befolkningsmål om 35 000 invånare till 2030 gör att vi behöver göra en grundligare analys av området och dess utveckling framöver.

Flera delar av tätorten har redan detaljplaner och är utbyggda, det ökar kraven på strategisk hushållning av den kvarvarande marken. Vi behöver göra avvägningar mellan ny bebyggelse och andra intressen. Det kan till exempel vara intresset av att bevara jordbruksmark, natur- och kulturmiljöer eller områden för lek och rekreation. Därför finns ett behov av att utreda dessa frågor gemensamt för hela södra Färingsö.

Bakgrund

Ekerö kommuns översiktsplan till år 2030 – med sikte på år 2050 antogs av Kommunfullmäktige i mars 2018. I den beskrivs det att Ekerö kommun står inför en stor omvandling och en expansiv fas med tillväxt och inflyttning. Kommunen vill ha en långsiktigt hållbar och stark samhällsutveckling som skapar attraktiva livsmiljöer.

Under de närmaste åren kommer kommunens infrastruktur att skapa nya möjligheter, till exempel genom byggnationen av Förbifart Stockholm/E4, och breddningen av Ekerövägen/väg 261.

Vid kommunstyrelsens sammanträde 8 juni 2021 (§71) beslutades att stadsbyggnadsförvaltningen ska ta fram en fördjupning av översiktsplanen för södra Färingsö.

Dialog

Som ett första steg i arbetet genomförde vi en dialog med allmänheten. Syftet var att få in idéer och kunskap om hur området används idag och hur det kan utvecklas i framtiden.

Tidigare har vi haft en medborgardialog för Stenhamra centrum. Resultatet från den kommer också att användas för fördjupningen av översiktsplanen. Den information som kommer in kommer sedan användas som underlag till själva planförslaget.

När vi har tagit fram ett planförslag kommer vi att genomföra ett samråd och då kommer det att finnas möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. 

Dialogen genomfördes som en enkät i en digital karta och ägde rum 14 november - 12 december, 2022

Dialog med barn

Enligt barnkonventionen har alla barn rätt att vara delaktiga i beslut som berör dem. Vi ville därför särskilt ta del av barnens synpunkter och tankar för att på så sätt få med deras perspektiv i planeringen. Därför genomförde vi också dialog med elever och pedagoger på flera skolor och förskolor på södra Färingsö.

När ett förslag på fördjupad översiktsplan tagits fram så får de som påverkas av förslaget en möjlighet att lämna synpunkter. Det kallas för samråd. Samrådet finns för att samla information i ett tidigt skede.

När perioden för samråd är över så sammanställer kommunen synpunkter och bearbetar förslaget.

Samråd pågår: 15 augusti - 15 oktober 2024.

Planhandlingar

Fördjupad översiktsplan för södra Färingsö Pdf, 34.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Markanvändningskarta Pdf, 7.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Hållbarhetsbedömning Pdf, 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.

Utredningar

Dagvattenutredning Pdf, 4.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Förutsättningskartor södra Färingsö Pdf, 13.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Kartering av ekosystemtjänster Pdf, 47.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Metodbilaga ekosystemtjänster Pdf, 579.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Naturvärdesinventering - fältnivå Pdf, 48.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Naturvärdesinventering - förstudienivå Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Bilaga 1 Naturvärdesinventering Pdf, 350.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Bilaga 2 Naturvärdesinventering Pdf, 225.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Bilaga 3 Naturvärdesinventering Pdf, 154.6 kB, öppnas i nytt fönster.

PM Landskapsanalys Pdf, 8 MB, öppnas i nytt fönster.

PM Planeringsförutsättningar jordbruksmark Pdf, 7.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Prognos för dagbefolkning på södra Färingsö Pdf, 152.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Sammanställning medborgardialog Pdf, 8.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Innan kommunstyrelsen fattar ett beslut om antagande av en detaljplan så ska planförslaget vara tillgängligt för granskning. Ett bearbetat förslag ska ställas ut för granskning med ny möjlighet att lämna synpunkter.

Granskningen planeras till: kvartal 2, 2025

Efter granskning så kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Det är kommunfullmäktige som beslutar om ett slutligt förslag.

Beslut om antagande i kommunfullmäktige planeras till: kvartal 1, 2026

Laga kraft är en juridisk term som betyder att ett beslut inte längre kan överklagas. Den nya planen börjar gälla (får laga kraft) när överklagandetiden gått ut. En detaljplan får laga kraft tidigast tre veckor efter att beslutet att anta planen har publicerats på kommunens anslagstavla. Den nya planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.

Laga kraft kan tidigast ske: kvartal 1, 2026

Detaljplaneprocessen på Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om planen

Formellt namn: Fördjupning av översiktsplan för södra Färingsö

Diarienr: PLAN.2022.8

Frågor?

E-post: info@ekero.se

Telefonnummer: 08 124 571 00

Våra öppettider och fler kontaktuppgifter

Ska du besöka oss?

Tappströmsvägen 2, Ekerö

Ska du skicka post till oss?

Box 205, 178 23 Ekerö