Lovö vattenverk

Flygfoto med gul streckad linje som avgränsar var man utreder var planområdet ska bli.

Gul linje visar preliminär avgränsning av utredningsområdet. Planområdet kommer att avgränsas mer under detaljplanearbetet.

Här utreder vi tillsammans med Stockholm Vatten och Avfall möjligheten att bygga ett nytt vattenverk på Lovö.

Område: Lovö, Lovö

Typ: Planprojekt

Status: Uppdrag

Just nu - bidra med dina perspektiv, svara på vår enkät

Just nu genomför vi en enkät. I den vill vi få reda på hur området kring vattenverket används idag. Bidra gärna med dina perspektiv i enkäten via länken här under. Enkäten är öppen till och med 14 maj.

Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om enkäten inte fungerar kan du kontakta supporten via mejladressen nedan:

Vanliga frågor och svar

Varför behöver vattenverket byggas ut med en ny anläggning?

Tillgången till friskt och rent vatten är grunden för det liv vi alla lever idag. I takt med att Stockholmsregionen växer och utvecklas ökar behovet av tillgång till rent vatten. I och med klimatförändringarna och skärpta krav på rening av vatten ökar också kraven på vattenverkens system.

Befintliga Lovö vattenverk är nu över 90 år gammalt. För att vattenverket fortsatt ska kunna leverera rent och gott dricksvatten behöver det både uppgraderas, renoveras och byggas ut.
För att kunna genomföra dessa åtgärder på det befintliga vattenverket och parallellt klara av att leverera dricksvatten, måste ett helt nytt vattenverk först byggas ut.

Var ska det nya vattenverket ligga?

Just nu utreder Stockholm Vatten och Avfall om det är möjligt att bygga en ny anläggning i anslutning till det befintliga vattenverket. Exakt var är inte bestämt.

Varför ska det byggas ut just på Lovön?

Tillsammans med Stockholm Vatten och Avfall utreder vi just nu möjligheterna om det är möjligt att bygga ut på Lovön. Anledningen till att Stockholm Vatten och Avfall vill bygga ut just på Lovön beror på att ledningsnätet för dricksvatten är byggt utifrån där vattenverket byggdes för över 90 år sedan. Om de skulle bygga ett helt nytt vattenverk på annan plats skulle det medföra stora konsekvenser, med stor påverkan på både miljö och kostnad. Den lokaliseringsutredning som genomförts visar att Lovö är den lämpligaste platsen för byggnation av ett nytt vattenverk utifrån befintlig infrastruktur för dricksvattenförsörjning.

Har andra platser än vattenverket på Lovö utretts?

Ja, Stockholm Vatten och Avfall har gjort en lokaliseringsutredning där flera olika platser omkring Mälaren har undersökts. Utredningen har också kollat på andra alternativ med en annan vattentäkt än Mälaren, och möjligheten till avsaltning av Östersjövatten.

Lokaliseringsutredning visar att Lovö är den lämpligaste platsen för att bygga ett nytt vattenverk. Bland annat baserat på den befintliga infrastrukturen för dricksvattenförsörjning.

Läs om de olika stegen i processen

Syftet med detaljplanearbetet är att pröva möjligheten för att bygga ut Stockholm Vatten och Avfalls (SVOA) dricksvattenproduktion med nya anläggningar på land och vatten. Utbyggnaden syftar till att möta ett utökat behov av dricksvattenförsörjning i regionen och framtidens miljökrav.

Om föreslagen bebyggelse innebär intrång i intilliggande naturreservat behöver planprocessen pröva synnerliga skäl att upphäva beslutet om naturreservat. Exploatören ska också presentera förslag på hur eventuellt förlorade naturvärden ska kompenseras. Naturreservatet behöver vara fortsatt tillgängligt för allmänheten även om verksamheten kräver inhägnader.

Lokaliseringen av bebyggelse ska ske med största möjliga hänsyn till naturreservatets syfte. Exploatören ska också anpassa bebyggelsen till områdets karaktär vad gäller gestaltning och placering, och med största hänsyn till områdets landskapsbild, värdefulla naturmiljöer och värden för friluftslivet. Hänsyn ska också tas till kulturmiljön, befintligt vattenverk och tillhörande arbetarbostäder.

Planarbetet kommer drivas av en extern exploatör, Stockholm Vatten och Avfall. För att säkra en hög kvalitet av detaljplanen och öka effektiviteten så har kommunen tagit fram en kravspecifikation för uppdraget.

Läs kravspecifikationen Pdf, 615.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs om exploatörsdrivna planprocesser

Bakgrund

Kommunstyrelsen beslutade om positivt planbesked för Lovö Prästgård 1:8, Lovö Prästgård 1:1 och del av Lovö-Norrby 5:1 den 6 maj, 2024, §59.

Vad är det som planeras?

  • Utbyggnad av ett nytt vattenverk

Läs mer på Stockholm Vatten och Avfalls webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När ett förslag på detaljplan tagits fram så får de som påverkas av förslaget en möjlighet att lämna synpunkter. Det kallas för samråd. Samrådet finns för att samla information i ett tidigt skede.

Samråd planeras till: preliminärt kvartal 2 2026

Innan kommunfullmäktige fattar ett beslut om antagande av en detaljplan så ska planförslaget vara tillgängligt för utställning (granskning). Ett bearbetat förslag ska ställas ut med ny möjlighet att lämna synpunkter. För de detaljplaner som handläggs enligt gamla plan- och bygglagen (PBL 1987:10) kallas skedet granskning för utställning.

Granskningen planeras till: ej bestämt

Efter utställningen så kan vi göra mindre ändringar i planförslaget. Sen är det upp till kommunfullmäktige att anta detaljplanen, vilket betyder att de beslutar om ett slutgiltigt förslag.

Beslut om antagande planeras till: preliminärt 2028

Laga kraft är en juridisk term. När en detaljplan får laga kraft betyder det att den gäller och inte längre kan överklagas. En detaljplan kan få laga kraft tidigast tre veckor efter att beslutet har publicerats på kommunens anslagstavla. Det förutsätter att ingen har överklagat beslutet under den tiden. Länsstyrelsen ska också ha beslutat att inte pröva detaljplanen.

Laga kraft kan ske: preliminärt 2028

Information om detaljplan

Formellt namn: Detaljplan för del av Lovö Prästgård 1:8 med flera

Diarienr: SBN24/146

Förfarande: Utökat förfarande

För detaljplanen tillämpas plan- och bygglagen (2010:900).

Frågor?

E-post: info@ekero.se

Telefonnummer: 08 124 571 00

Våra öppettider och fler kontaktuppgifter

Ska du besöka oss?

Tappströmsvägen 2, Ekerö

Ska du skicka post till oss?

Box 205, 178 23 Ekerö

Hjälpte informationen på den här sidan dig?