Två kockar lagar mat i ett skolkök. Den ena kocken håller upp ett fat med ugnsgrillade rotsaker.

Lunch & mat

Alla kommunens skolor, förskolor och äldreboenden serverar lunch.

Totalt är vi 55 professionella kockar och biträden som lagar mat åt ca 5 500 barn, ungdomar och äldre varje dag.

Vår vision är att ge alla våra matgäster en livslång positiv relation till mat. Ansvaret för alla inköp, tillagning, servering och personal ligger hos vår centrala organisation Matproduktion.

Mat och miljö

För oss är det viktigt att arbeta med miljö- och hållbarhet. Vi serverar vällagade vegetariska alternativ och försöker att välja svenskodlat eller ekologiskt efter säsong. Vi använder bara svenskt kött och fågel. Fisken vi serverar är MSC-märkt eller ansvarsfullt odlad.

Vi arbetar med att minska matsvinnet. Det gör vi genom att bland annat skapa nya rätter av rester från dagen före, planera vår servering och öka förståelsen för frågan hos våra matgäster.

Meny & planering

När vi planerar våra menyer så utgår vi från en grundmeny som våra egna kockar har tagit fram utifrån Livsmedelsverkets råd. Den uppdateras sedan varje halvår och är en grund för alla skolkök.

Varje skolkök kan sedan fritt utforma recept och smaksättning på sitt eget vis.

Specialkost

Ibland kan medicinska, etiska eller religiösa skäl, göra att man inte kan äta maten som serveras på ordinarie meny.

Vi erbjuder alternativ mat om du lämnat in en ansökan om specialkost, eller MER-kost som vi kallar det. Förkortningen kommer ifrån M=medicin, E=etik och R=religion.

Att laga specialkost kräver noggrannhet och koncentration i köket. Därför är det viktigt att bara de som verkligen har skäl MER står för, ansöker om MER-kost.

Du beställer specialkost, MER-kost, genom att fylla i blanketten nedan och lämna den till skolan.

Blankett för att beställa MER-kostPDF

Hjälpte informationen på den här sidan dig?