Det bästa med äldreomsorgen är alla fina äldre

ansikte av sjuksköterska 

Kajsa Tidala, 32 år, är sjuksköterska och bor och arbetar i Ekerö kommun, som sjuksköterska på äldreboendet Ekgården. I hennes tjänst ryms allt från avancerad sjukvård och såromläggningar till härliga kollegor och fantastiska livsberättelser från de boende på hemmet.

En vanlig arbetsdag för Kajsa Tidala, sjuksköterska på Ekgården, innehåller hälso- och sjukvårdsinsatser såsom såromläggningar, läkemedelsadministrering och dokumentation, men dagen är också väldigt händelsestyrd. Någon kan ha fallit, har fått försämrad hälsa, har ont eller liknande och arbetet prioriteras utifrån det.

Samordningsansvar och samverkan

Som sjuksköterska på Ekgården har Kajsa också ett övergripande ansvar för att samordna den boendes hälso- och sjukvård och att se till att vårdkedjan fungerar hela vägen. Det innebär mycket samverkan med de boende, omvårdnadspersonal, fysio- och arbetsterapeuter, läkare och andra vårdgivare. Att Kajsa valde just äldreomsorgen beror på flera olika faktorer.

- Det var i äldreomsorgen min resa inom vården började. Under gymnasietiden och under högskolestudierna arbetade jag som vårdbiträde inom äldreomsorgen och blev väldigt nyfiken på sjuksköterskerollen. Tidigare har jag arbetat på Södersjukhuset och St Görans sjukhus inom mag- och tarmkirurgi och Endoskopi. Nu var det dags att testa något nytt. Sen är det ett otroligt plus att jobba och bo i samma kommun, förklarar Kajsa.

En sjuksköterska med en brukare.


Vad gillar du mest med att arbeta inom äldreomsorgen?

- Det bästa med äldreomsorgen är att träffa alla fina äldre människor och höra alla fantastiska livsberättelser. I sjuksköterskerollen är det roligt att bli utmanad av att det är så många olika sjukdomstillstånd du möter. Äldreomsorgen idag innehåller mer avancerad sjukvård än tidigare så det gäller att kunna lite om mycket och vara öppen för att lära sig nya saker. Sen har jag en väldig tur att de kollegor jag jobbar med på Ekgården är erfarna, prestigelösa och lösningsorienterade så det är en fin möjlighet att lära sig massa nytt.

”Äldreomsorgen idag innehåller mer avancerad sjukvård än tidigare så det gäller att kunna lite om mycket och vara öppen för att lära sig nya saker

Och Ekerö kommun, vad är bäst med att arbeta här?

- Jag blev glatt överraskad av hur bra introduktionsdagen för nya medarbetare var. Guidad busstur genom Ekerö borde alla nyinflyttade få åka på. Det finns möjlighet till kompetensutveckling också, jag går kommunens Ledarskapsakademi vilket är väldigt lärorikt och bra organiserat. Det visar att kommunen vill satsa på sina medarbetare.

Finns det något du trodde skulle vara mindre bra med att arbeta i en kommun som du fick motbevisat?

- Jag har aldrig jobbat i en kommun och hade en bild av att det var svårt att påverka organisationen. Men det finns utrymme att föra fram förbättringsförslag och påverka arbetsplatsen vilket verkligen är positivt!

Faktaruta

Namn: Kajsa Tidala
Ålder: Snart 32
Bor: Gällstaö
Gör: Sjuksköterska på Ekgårdens äldreboende

Bästa smultronställe i Ekerö kommun: Jag måste säga Gällstaö, vi har härliga badplatser och fin promenadväg runt udden.