Det är Migrationsverket som ansvarar för att de som kommer till Sverige och registrerar sig hos dem, får någonstans att bo.
Har Ekerö tagit emot flyktingar?
Det har anvisats 87 ukrainska flyktingar till Ekerö kommun. Vi ansvarar för att ge dem bostad så länge som massflyktsdirektivet gäller. För närvarande gäller detta fram till den 4 mars 2024. Det finns en möjlighet till förlängning ytterligare ett år och det beslutas av EU.
Många på flykt bor också hos släkt och vänner eller andra privatpersoner i Sverige, även i Ekerö.
Alla flyktingar från Ukraina som registrerar sig hos Migrationsverket och begär skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt att arbeta och barnen har rätt till förskola och skola.
Vad är det som avgör hur många flyktingar en kommun tar emot?
Det sker en jämn fördelning av flyktingar i hela landet och Ekerö fick ett anvisningstal för 2022 om 87 personer. Under 2023 kommer inga anvisningar att ske till Stockholms län. Undantag görs endast för nyfödda barn och föräldrar till barn som redan är anvisade till kommunen.
Anvisning enligt lagen görs av alltid Migrationsverket. Man kan alltså INTE gå via kommunen.
Om man som flykting från Ukraina är bostadslös och behöver hjälp med bostad ska man ta sig till Migrationsverkets mottagningsenhet på Pyramidvägen 2 A i Solna. Man kommer därifrån att skickas till ett av Migrationsverkets ankomstboenden.
Där utreds sedan var i landet det finns platser kvar inom kommunens anvisningstal. Man kan då hävda anknytning till en viss kommun med anledning av tex familjerelationer, arbete eller skola. Migrationsverket försöker då hitta platser så nära den kommunen som möjligt.
Lag
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.om mottagande av asylsökande m.fl. (
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.1994:137)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kan man ordna eget boende eller få hjälp med boende?
Om man som flykting ordnar boende på egen hand betalar man hyran själv. Kom ihåg att meddela Migrationsverket adressen vid boende på egen hand. Om man först ordnar boende på egen hand, men situationen förändras så att hjälp med boende behövs, ska man vända sig till Migrationsverket.
Kan man inte ordna sitt boende på egen hand har man rätt till hjälp från Migrationsverket, både medan man väntar på beslut och när man har fått ett beslut om skydd enligt massflyktsdirektivet.
Ordna eget boende eller få hjälp med boende enligt massflyktsdirektivet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vem ansvarar för flyktingmottagandet?
Det är Migrationsverket som ansvarar för de flyktingar som kommer till Sverige. Först när flyktingar har anvisas till kommunen hamnar de under kommunens ansvar.
Vad gäller om du kommer till Sverige från Ukraina?
Det finns tre alternativ för ukrainska medborgare som har lämnat Ukraina:
- Som turist. Det är möjligt att stanna upp till 90 dagar i Sverige som turist om du har biometriskt pass. Som turist behöver du kunna klara ditt uppehälle själv och ha någonstans att bo. Som turist får du ingen ersättning för boende som ordnas på egen hand eller som erbjudits av privatpersoner.
- Som flykting. Det är möjligt att registrera sig hos Migrationsverket som flyktning enligt "massflyktsdirektivet". Då får du tillfälligt uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige i 1 år med möjlighet till förlängning ytterligare max 2 år. Då har du också rätt till hjälp med bostad via Migrationsverket, dagersättning för uppehälle och sjukvård. Barn har också rätt till skolgång.
- Söka asyl. Det är möjligt att söka asyl. Då har du rätt till hjälp med bostad och bidrag för försörjning under tiden asylansökan prövas.
Mer information på Migrationsverket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur fungerar det med förskola och skola för barn som kommer från Ukraina?
Central elevhälsa ansvarar för att ta emot nyanlända barn som har rätt till förskola och skola. Det medicinska omhändertagandet av nyanlända skolelever görs av en skolsköterska. Yngre barn hänvisas till barnhälsovården.
Eleven/barnet placeras så snart det är möjligt i skola eller förskola.
Om du undrar över ett barns rätt till skola så kan du kontakta kommunen. Du hittar kontaktuppgifter här under.