Ekerö kommun förnyar medborgarlöften med Polisen – för ökad trygghet i kommunen

Två par som håller varandra i handen

För att göra Ekerö kommun till en ännu tryggare plats att bo och verka i, så har kommunen och lokalpolisområde Vällingby tillsammans beslutat vilka medborgarlöften som ska gälla för 2020. Det innebär att kommunen och polisen tillsammans ska genomföra flera trygghetsskapande insatser under året.

De lokala medborgarlöftena på Ekerö grundar sig på samverkan och dialog mellan medborgare, polis och kommun samt brottsstatistik som tillsammans utgör en gemensamt identifierad lokal lägesbild för kommunen. Fokus för 2020 är att förebygga ungdomsbrottslighet, bedriva förebyggande insatser mot droger och öka medvetenheten om trafiksäkerhet hos barn.

- Genom riktade insatser inom dessa identifierade områden hoppas vi att känslan av trygghet kommer öka och rekryteringen av unga till missbruk och kriminalitet att minska, säger Catrine Kimerius Wikström, Lokalpolisområdeschef.

 - Jag är väldigt glad över att vi för andra året i rad skriver under på medborgarlöften tillsammans med Polisen. Genom ett nära samarbete skapar vi goda förutsättningar att aktivt förebygga och bidra till en trygg och säker kommun att bo och verka i, säger Adam Reuterskiöld (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Den gemensamma lokala lägesbild som Lokalpolisområdet Vällingby och Ekerö kommun tillsammans tagit fram, visar att det finns trafik- samt ungdomsproblematik som kommun och polis vill samverka kring. Rent statistiskt är Ekerö Kommun en av de säkraste platserna att bo på. Den senaste mätningen från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att Ekerö kommun har klättrat upp en placering till plats 30 av landets 290 kommuner (plats 31 år 2018) *. Trots detta känner medborgarna en viss otrygghet gällande till exempel inbrott och ungdomssamlingar på allmän plats.

Det här ska kommunen och Polisen göra tillsammans:

  • Kontinuerligt följa brottsutvecklingen i kommunen för att så snabbt som möjligt kunna vidta åtgärder vid avvikelser för att bibehålla tryggheten och förebygga ungdomsbrottslighet. Dels genom ökad polisiär synlighet och insatser utifrån lägesbilden samt ökad vuxennärvaro ute kvällar och helger.
  • Delta i de operativa och strategiska möten samt i de insatser som löpande sker i samverkan mellan kommun och polis i trygghetsfrågor rörande den offentliga miljön, ungdomar, narkotika och trafiksäkerhet.
  • Identifiera unga narkotikamissbrukare/säljare på utsatta platser. Prioritera dessa utredningar polisiärt och socialt.
  • Delta i ”6-årsdagarna” som kommunen tillsammans med andra samhällsaktörer ordnar varje höst i syfte att öka medvetenheten om trafiksäkerhet hos barn.
  • Delta i det högstadieförberedande mötet med årskurs 6 med syfte att informera om kommunens och polisens arbete och samverkan kring ungdomar.

Om medborgarlöften

Medborgarlöften är en del av Polismyndighetens långsiktiga brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Medborgarlöften gäller från polis och kommun till medborgare. Medborgarlöftets syfte är att mot medborgarna kommunicera vad polisen och kommunen gör, inom ramen för sin samverkan. 

Arbetet med medborgarlöften skall utvärderas kontinuerligt under året och kommuniceras i polisens och kommunens informationskanaler för att medborgarna fortlöpande ska kunna följa hur arbetet går.

*Rapport – öppna jämförelser Trygghet och säkerhet 2019 Länk till annan webbplats.

För mer information:
Lena Törnblom-Löfquist, Samordningschef, Ekerö kommun, telefon: 08-124 57 192, e-post: lena.tornblom-lofquist@ekero.se