Sjöräddningssällskapet

Fotograf: Peter Holgersson

Årets sjöräddare 2020 är RS Munsö/Ekerö

I dagarna utsågs de fyra frivilliga sjöräddarna Björn Dahlberg, Anders Räntilä, Johannes Kollig, Ola Svedberg från RS Munsö/Ekerö till Årets Sjöräddare.

De fyra får ta emot utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 30 augusti förra året, då fem personer räddades ur vattnet utanför Mariefred, efter att deras båt sjunkit en mörk fredagskväll i Mälaren.  

Motiveringen för Årets Sjöräddare lyder:

”En sak är säker när det gäller sjöräddning: Du vet aldrig vad som väntar, det gäller att vara förberedd för allt. Med övning, rutiner och gott samarbete i ryggsäcken kunde du och dina kamrater blixtsnabbt skifta fokus, när läget gick från rutinuppdrag till dödligt allvar. Er förmåga att snabbt ställa om var helt avgörande, för att fem människor skulle kunna räddas en mörk natt i kallt vatten.”

I vanliga fall hade Svenska Sjöräddningssällskapet delat ut utmärkelsen på båtmässan Allt för Sjön i början av mars, men med tanke på rådande läge var det inte möjligt. Därför annonseras Årets Sjöräddare ut på deras hemsida istället, diplom och vandringspokal som stationen får ha under ett år delas ut så snart det blir möjligt, hälsar Svenska Sjöräddningssällskapet.

Här är en länk till filmen där Björn Dahlberg berättar, som var befälhavare under uppdraget mer om händelsen: https://youtu.be/hTXHVsDKs10länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stort grattis till RS Munsö/Ekerö!