Invigning av ny vikingautställning – Begravd på Birka

Fredagen den 26 juni invigdes den nya vikingautställningen på världsarvet Birka/Björkö av kommundirektör Christina Hedberg och Patrik Sjöberg, koncernchef på Strömma. 

Världsarv
Birka på Björkö och Hovgården på Adelsö är sedan 1993 Ekerö kommuns andra världsarv och Ekerö är den enda kommunen i Sverige som har två världsarv. Det andra världsarvet är Drottningholms slott och dess slottspark som också är Sveriges första världsarv och invigdes 1991. 

Vikingautställningen
Utställningen heter ”Begravd på Birka” och förevisades av namnkunniga arkeologer där man som besökare fick möta Älgmannen och Ynglingen från 700-talet, Kvinnan med den gröna bägaren från 800-talet och Krigarkvinnan från 900-talet. De levde alla under olika århundraden, hade olika social status, kön, ålder och yrken. Men en sak hade de alla gemensamt – de blev begravda på Birka.

Genom att återskapa dessa fyra individer och förmedla deras berättelse vill man ge en inblick i hur livet kan ha tett sig på vikingatidens Birka. Istället för att enbart visa artefakter (utgrävda föremål) och fakta, levandegörs personerna i gravarna genom fotografier med rekonstruktioner av deras gravgåvor och kläder. Med hjälp av arkeologiska tekniker som DNA, strontiumanalyser av tänder, osteologi (läran om ben/skelett) och arkeologi berättas deras historia.

Vikingastaden Birka - en av många utflyktsmål på Mälaröarna
Birka har öppet sedan 6 juni 2020 – Birka, som även brukar kallas för Sveriges första stad. Birka Vikingastaden ligger på ön Björkö i Mälaren – en plats som var vikingarnas viktigaste handelsplats. Hit åker man för att gå på egna strövtåg i kulturlandskapet, följa med på guidad visning i fornlämningsområdet, besöka vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn med sina tidstypiska smedjor och vävstugor.

Här kan du läsa mer om Vikingastaden Birka och hur man tar sig dit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.