Kritor och papper med hjärta på.

Vinnare i teckningstävling om framtidens Ekerö centrum

I november 2019 bjöd Ekerö kommun in invånarna till öppet hus om den kommande utvecklingen av Ekerö centrum. Här fick alla som ville ge sin syn på hur framtidens centrum ska formas och självklart var barnens perspektiv lika viktigt. Därför anordnades en teckningstävling där barn fick möjlighet att rita hur de önskade att centrum ska utvecklas i framtiden, med utgångspunkten ”Hur ser din drömstad ut?”.

Det resulterade i många härliga, kreativa och kloka bidrag! På grund av coronapandemin har arbetet med att utse en vinnare fördröjts. Ursprungsidén med att alla i juryn skulle kunna ses gick inte att genomföra. Men nu kan vi, ett år senare, med glädje presentera vinnarna från tävlingen!

Juryn har utsett fem vinnande bidrag och jurymedlemmarna är medarbetare från Stadsbyggnadsförvaltningen samt skolelever i årkurs 5, 6 och 9. I juryarbetet har man bland annat tittat på om teckningarnas idéer speglar Ekerö kommun, visar småstadskänsla och kan vara inspiration för utformning av en lekplats.

Barnens teckningar kommer användas som inspiration och underlag för vidareutvecklingen av Ekerö centrum.

Vinnarna får ta emot en present som består av biobiljetter och en målarbok med motiv av städer runt om i världen.

Vanessa 10 år

Stadsbyggnadsförvaltningens motivering: ”Ett genomtänkt förslag som visar småstadskänsla med inslag av natur, småskalig bebyggelse och varierat innehåll. Teckningens baksida redovisar även en strukturidé med fokus på småstadskänsla.”

Teckning ritad av barn hur de vill att Ekerö centrum ska se ut. Hus och affärer i flera färger.

Linn 10 år

Elevernas motivering: ”Den bästa teckningen. Här finns mycket att välja mellan, här finns vatten och lekplatser med båtar, precis som på Ekerö. Precis som i en småstad så finns ett lyxigt rådhus, mycket att gå emellan och vara utomhus. Som det var förr, t ex en fiskaffär. Alla byggnader är lite i lite roligare former. Det finns träd och ett hus där man kan få träna. I lyxiga radhus vill man bo.”

Teckning ritad av barn hur de vill att Ekerö centrum ska se ut. Hus och affärer i flera färger. 

Lilly 8 år

Elevernas motivering: ”Mycket fantasi och färg, det gör alla glada. Kreativt med fruktträd, Ekerö har ju varit en stor fruktodlingsplats. Det är bra att alla kan få äta och plocka och vara tillsammans, att även husdjuren får en plats. Jättebra med fler klädaffärer, med kläder som unga vill ha.”

Teckning ritad av barn hur de vill att Ekerö centrum ska se ut. Hus och affärer i flera färger.

Olle 9 år

Stadsbyggnadsförvaltningens motivering: ”Fantasifull teckning med koppling till Ekerös odlingshistoria i modern tappning. Ett unikt och kul inslag som kan utgöra inspiration för en lekplats.”

Teckning ritad av barn hur de vill att Ekerö centrum ska se ut. Hus och affärer i flera färger.

Frans 9 år

Stadsbyggnadsförvaltningens motivering: ”Kreativ koppling mellan Ekerös friluftsliv och ett möjligt butiksutbud i centrum. Ett detaljerat koncept med allt från campingutrustning till klättring.”

Teckning ritad av barn hur de vill att Ekerö centrum ska se ut. Hus och affärer i flera färger.

Fler fina bidrag!

Läs mer

  1. Detaljplan för en stor satsning på att utveckla et...