Stoppa tredje vågen Covid information

Nya riktlinjer för Stockholms län

Antalet konstaterade fall av covid-19 har ökat med 27 procent under den senaste veckan och med 24 procent veckan innan. Därför har smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund i samråd med länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten beslutat om nya regionala rekommendationer för att minska smittspridningen. Rekommendationerna gäller omgående fram till och med 22 mars.

- För att minska risken för fortsatt smittspridning måste vi ta fram nya regionala rekommendationer. Avsikten är att de befintliga råd och rekommendationer ska förstärkas och förtydligas, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Distansundervisning efter sportlovet och munskydd

Under sportlovet i vecka 9 träffar många släkt och/eller vänner utanför det närmaste hushållet. Därför rekommenderar smittskyddsläkaren högstadie- och gymnasieskolor att bedriva distans- eller fjärrundervisning under vecka 10 för att bryta eventuella smittkedjor. Utöver det rekommenderar smittskyddsläkaren nu att engångsmunskydd alltid ska användas i kollektivtrafiken, samt i vissa inomhusmiljöer där man möter andra personer nära under längre tid.

Utifrån det nya aktuella läget bör man bara resa om man måste. Eftersom sportlovet för regionen drar igång redan nästa vecka, är det sannolikt få som kommer att dra tillbaka sin resa.

- Jag vill uppmana er som reser iväg på sportlovet att noga tänka igenom resan. Kan vi göra den smittsäker? Om till exempel någon i sällskapet insjuknar under resan måste alla hålla sig hemma, ingen får ge sig ut i liftköer eller röra sig bland andra. De som reser bör heller inte möta andra personer utanför det egna hushållet och handla allting hemma för att undvika butiker på resmålet, säger Maria Rotzén Östlund.

Det är mycket att hålla reda på. Här sammanfattar vi de nya rekommendationerna från Region Stockholm och Folkhälsomyndigheten i en checklista.

Checklista rekommendationer

 • Håll avstånd!
 • Distansundervisning för årskurs 7-9 och gymnasiet under vecka 10.
 • Gör bara nödvändiga resor. Om du måste resa, gör det så smittsäkert som möjligt.
 • Undvik platser där det finns risk för trängsel, som kollektivtrafik, köpcentrum och butiker.
 • Res bara kollektivt om du måste.
 • Använd alltid engångsmunskydd när du reser med kollektivtrafik, oavsett tid på dygnet. Gäller personer födda 2004 och tidigare.
 • Använd engångsmunskydd i butiker som apotek, mataffär, hos frisören och där det finns risk för trängsel. Rekommendationen är att alltid använda munskydd när det är svårt att veta om det kan bli trängsel.
 • Försök att handla på tider där det inte är lika mycket folk i butikerna. Var i butiken så kort tid som möjligt och handla själv.
 • Arbeta hemifrån om möjligt. På arbetsplatser där det inte är möjligt att arbeta hemma så ska du ha 2 meters avstånd till andra, både under arbete och rast. Använd munskydd om du inte kan hålla 2 meters avstånd.
 • Begränsa antalet nya kontakter.
 • Stanna hemma vid minsta symtom, som hosta, snuva, feber.
 • Testa dig om du har symtom som varar längre tid än 24 timmar.
 • Alla i hushållet rekommenderas i möjligaste mån att vara hemma om någon får symtom som skulle kunna vara covid-19.
 • Alla i hushållet ska stanna hemma i en vecka om någon i hushållet har bekräftad covid-19.

Ditt eget beteende är helt avgörande. Det är viktigare än någonsin att du följer de allmänna råden för att vi ska kunna undvika en tredje våg.

Håll i, håll ut, och håll avstånd. Tillsammans bromsar vi smittspridningen.

Nya rekommendationer Region Stockholm och Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utlandsresa riktlinjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.