Person som får en spruta i armen.

Lokaler klara för vaccination i Ekerö

Ekerö kommun har tillsammans med Ekerö vårdcentral och Stenhamra hälsocentral letat lämpliga lokaler för den kommande vaccinationen. Nu är det beslutat att lokalerna blir de nybyggda paviljongerna på Uppgårds skolväg 12 i Stenhamra för Färingsöbor och Nordiumfabrikens lokaler på Tegelbruksvägen 4 vid Ekerö centrum, för boende på Ekerösidan. Lokalerna gäller för all kommande vaccination.

- Jag är väldigt glad över att vi har hittat så bra alternativ till vaccinationslokaler. Valet av lokaler gör att vi inte behöver använda oss av idrottshallar eller skollokaler, vilket vi verkligen har velat undvika. Vi är väldigt tacksamma för att Nordium har varit så tillmötesgående i detta, säger Lena Törnblom-Löfquist, Samordningschef Ekerö kommun.

På måndag 8 mars börjar Region Stockholm skicka ut information om vaccination till personer i regionen som är över 80 år (Fas2). De får hem ett brev med hälsodeklaration och uppmaning att kontakta sin vårdcentral för att boka tid för vaccination. Brevet skickas i omgångar och landar i brevlådan under kommande dagar. Inom två veckor ska alla i denna grupp ha fått hem ett brev.

- Vi står nu redo att välkomna inledningsvis alla 80-plussare för vaccination och det känns väldigt bra att vi nu snart är igång. Vi har planerat för detta under en längre tid och har nu en bra lokal att vara i med stort utrymme och vi har en bra plan för hur flödet ska se ut, även senare när övriga åldersgrupper tillkommer, säger Sara Banegas, Verksamhetschef Ekerö vårdcentral.

På Färingsösidan är det paviljongerna på Uppgårds skolväg 12 i Stenhamra som gäller och det är dit alla 80+ som bor på Färingsö och sedan resterande Färingsöbor kan gå för vaccination.

- Det känns väldigt bra att vi tillsammans har hittat en lämplig lokal för alla Färingsöbor. Vi behöver dela upp vaccinationen på öarna för att vi ska kunna hantera flödet av människor. Lokalen i Stenhamra har ännu inte använts av oss men den användes för vaccination av personal i hemtjänsten och kommunal vårdpersonal och det har fungerat mycket bra enligt kommunen, säger Jeni-Luminita Dragomir De Leyva, Verksamhetschef Stenhamra hälsocentral.

Både Ekerö vårdcentral och Stenhamra hälsocentral får tillgång till lokalerna den 15 mars och vaccinationen beräknas starta under den veckan. Alla tider för vaccination behöver bokas i förväg över telefon, inget drop-in kommer kunna erbjudas då tillgången på vaccin fortfarande är begränsad. Hur snabbt vaccineringen kan gå beror på hur stora vaccinleveranserna är, leveranserna sker veckovis till vårdcentralerna och ökar successivt vecka för vecka.

Kommande vaccination

Utskick nummer två från Region Stockholm går till resterande personer i Fas 2 som är mellan 70–79 år och det tredje och sista utskicket till 65–69 år. Något datum för dessa utskick är ännu inte satt och beror på vaccinleveranser.

I april är det planerat att starta med vaccination för personer mellan 60–64 år (Fas 3) och personer som är mellan 18–59 år i riskgrupp.

Som sista grupp står alla andra som inte ingår i någon av ovan nämnda grupper och dessa beräknas erbjudas vaccination från och med april-maj (Fas 4). Tidsbokning kommer ske via 1177.

För mer information/kontaktpersoner

AK-kontaktkort.jpg
Anna-Klara Lindholm
Presschef
Ekerö kommun
Lena-TL.JPG
Lena Törnblom Löfquist
Samordningschef
Ekerö kommun

Läs mer

  1. Från och med söndag 13 juni kommer en mobil vaccin...

  2. Här hittar du aktuell information om vaccination i...

  3. Här kan du läsa om hur olika riktlinjer och rekomm...