Barn som plockar skräp utomhus.

Håll Ekerö rent - skräpplockardagarna 2021

Många av Ekerö kommuns förskolor och skolor är med i kampanjen Skräpplockardagarna. Förra året deltog över 600 000 barn och unga i Sverige! Kampanjen drivs av Håll Sverige Rent och ingår i initiativet #hållbarhetpåschemat.

Förskolor, skolor & föreningar för barn & unga

Skräpplockardagarna anordnas av Håll Sverige Rent i samarbete med kommuner runt om i hela Sverige. Det är en viktig insats för att förebygga och minska nedskräpningen. Alla som vill kan delta, men dagarna har ett särskilt fokus på barn och unga i förskolor, skolor och föreningar för barn och unga.

Skräpplockardagarna pågår under hela våren. Varje skola, förskola eller förening bestämmer när de ska plocka skräp.

Anmälan - senast 31 maj!

Flera förskolor och skolor i Ekerö kommun är anmälda och det går att anmäla sig ända till 31 maj. Soppåsar beställs kostnadsfritt på Håll Sverige Rents webbplats och skickas direkt till förskolan eller skolan.

Till anmälan & läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pedagogiskt material för barn & unga

Håll Sverige Rent erbjuder ett pedagogiskt material så att barnen kan lära sig mer om nedskräpning, konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt och anpassat efter barnens ålder.

Kampanjen är ett bra tillfälle för förskolor och skolor att arbeta pedagogiskt med frågor som vatten, kretslopp, nedskräpning, återvinning och konsumtion.

Exempel på frågor kan vara: Varför kastas det skräp i naturen? Vilka material går att återvinna? Vad händer med skräp som blir liggande i naturen?

Håll Sverige Rent är en ideell organisation som grundades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack.