Elever från grundsärskolan på Ekerö ger ut en bok

Elever från Ekebyhovs grundsärskola som varit med och skrivit boken "Judith och muppskolan".

Elever från Ekebyhovs grundsärskola som varit med och skrivit boken "Judith och muppskolan".

Åtta elever från Ekebyhovs grundsärskola i Ekerö kommun har skrivit boken ”Judith och muppskolan”. Boken bygger på elevernas egna upplevelser om hur det är att börja på grundsärskola. Genom den fiktiva huvudpersonen Judith tar boken upp ämnen som mobbing, exkludering, men också vänskap och gemenskap. Förlaget Ekström & Garay ger ut boken och illustrationerna i boken är gjorda av John Clemente, som vunnit silver i svenska designpriset.

2020 grundade eleverna på Ekebyhov grundsärskola projektet UNIQ, som står för att alla är unika oavsett IQ. Syftet var att belysa frågan om allas lika värde genom att göra och sälja armband för att samla in pengar till en skolresa. Nu har eleverna, på samma tema, skrivit en bok och fått den utgiven.

- Jag är otroligt stolt och imponerad av elevernas prestation och engagemang. Boken både utbildar och skapar empati, bidrar till inkludering och en vidare förståelse för olikheter, att olikheter berikar och att alla kan vara en tillgång, säger Denice Sverla, biträdande rektor på Ekebyhovs grundsärskola.

Med boken vill Denice och eleverna krossa fördomar och visa att alla kan med rätt förutsättningar.

- Judith och muppskolan krossar fördomar om målgruppen kring intellektuell funktionsnedsättning som ofta framställs i ett bristperspektiv. Den här boken är ett levande bevis på att alla kan om man får rätt förutsättningar. Jag tror och hoppas att boken kan ha stor betydelse för personer i liknande situationer. Även lärare runt om i landet kan ha nytta av den i sin undervisning och politiker som får en insyn i elevernas perspektiv och upplevelser, avslutar Denice.

Idén till en bok kommer från eleverna själva. Med hjälp av elevernas egna ord återspeglas barnens känslor och upplevelser om hur det är att börja på en grundsärskola. Eleverna vill med boken hjälpa andra barn och unga i liknande situationer. De vill även förändra synen på grundsärskola och de fördomar som finns om målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning.

- Det var roligt att skriva boken och det kommer vara kul att hålla boken i handen. Vi är stolta att boken är klar. Det roligaste med att skriva boken tillsammans var att alla hade olika upplevelser. Det är så spännande att den kommer finnas och köpa för alla i bokhandeln. Vi är jättestolta över oss och allt med denna bok känns så kul och att vi har gjort detta tillsammans säger Smilla, Robin, Olivia, Lára, Andreas, Ebba, Stella och Martin, elever och författare till boken.

Boken finns att köpa på elevernas egna webbshop: www.uniq70.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och från den 1 juni kan du köpa boken på Bokus och Adlibris.

Alla intäkter går till eleverna på Ekebyhovs grundsärskola, genom deras egna förening UNIQ. Den finns även för utlåning på Kungliga biblioteket och Universitetet.

För mer information, kontakta:

Anna-Klara Lindholm 04.jpg
Anna-Klara Lindholm
Presschef
Ekerö kommun

Mer information inom området

  1. Ekebyhovsskolan.Några elever går mot skolgården. Skolan ligger till vänster i bild och till höger ser man matsalen.

    Anpassad grundskola, som förut kallades för grunds...

  2. En väldigt glad och stolt Denice fick ta emot priset av Sveriges överbefälhavare Micael Bydén.

    Ett stort grattis säger vi till Denice Sverla, bit...

  3. Denice Sverla som till vardags är biträdande rektor på Ekebyhov grundsärskola.

    Denice Sverla är biträdande rektor på Ekebyhov gru...