Kultur- och fritidsnämndens ordförande Helena Butén lämnar över pris till Blanka Hillerud. Blanka håller i en blombukett och en jättestor check där det står: "Årets Ungdomskulturstipendium" Blanka Hillerud. 20000 kronor.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Helena Butén lämnar över pris till Blanka Hillerud för Årets Ungdomskulturstipendium.

Ett stort Grattis till årets vinnare av priser och stipendium inom kultur och idrott!

Under stort hemlighetsmakeri har årets priser och stipendium inom kultur och idrott delats ut. Enligt traditionen delas priserna ut på nationaldagen i Drottningholms slottspark, men i år har pristagarna överraskats hemma istället.

Varje år delas priser och stipendium inom kultur och idrott ut, för att hylla föreningslivets hjältar och de kultur- och idrottsprestationer som fått oss att tappa hakan under året. Priset delas vanligtvis ut under pompa och ståt på nationaldagen men med anledning av pandemin fick prisutdelningen istället ske, under största hemlighetsmakeri, hemma hos pristagarna istället.

- De hade ingen aning om att vi skulle komma och jag tror att de blev väldigt förvånade när vi stod med blommor och check utanför dörren. Överraskningsmomentet blev ett roligt alternativ till den traditionsenliga utdelningen och det känns väldigt bra, att trots pandemin, ändå kunna göra en liten prisutdelning, säger Helena Butén Langlet, (M) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det är kultur- och fritidsnämnden som varje år utser vinnarna av ”Årets Kulturpris” och ”Årets Idrottsprestation”. Baserat på de nomineringar som har kommit in från medborgarna delas priset ut till en person eller förening som har gjort något utöver det vanliga under året som har gått. Båda priserna är på 10.000 kronor.

Ekerö kommuns ”Ungdomskulturstipendium” finns för att stötta och uppmuntra ungdomar inom kulturen. Det delas ut som uppmuntran till fortsatt utbildning inom området.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Helena Butén lämnar över pris till vinnaren av "årets Kulturpris". Vinnaren håller i en blombukett och en jättestor check där det står: "Årets Kulturpris" Askanäs kammarmusikfestivals förening. 10000 kronor.

Helena Butén Langlet (M) och Andreas Lavotha.

Årets kulturpris

Det blev Askanäs kammarmusikfestivals förening som fick årets kulturpris.

Vad betyder den här utmärkelsen för er förening?
-Det är väldigt roligt att Ekerö Kommun ser och uppmärksammar det arbete vi gör för att sprida kultur på Mälaröarna! Tack vare kulturpriset kan kanske fler få upp ögonen för kammarmusiken och för Askanäs Kammarmusikfestival i slutet av augusti! Stort tack! – Andreas Lavotha, ordförande Askanäs kammarmusikfestivals förening.

Motivering:

”Föreningen har tagit nytänkande kammarmusik till Mälaröarna med konserter i bland annat Ekerö kyrka, Kulturladan på Färingsö och Östanlid på Munsö. Genom den egenproducerade konsertfilmen, An Opera About Hidden Art, om Mälarökonstnären Hilma af Klint flätas en tidigare gömd del av Mälaröarnas konsthistoria ihop med kammarmusiken och placerar såväl Ekerö som Munsö och Adelsö på den kulturella kartan.”

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Helena Butén lämnar över pris till Serge Conein. Serge håller i en blombukett och en jättestor check där det står: "Årets Idrottsprestation" Serge Conein. 10000 kronor.

Serge Conein och Helena Butén Langlet (M).

Årets idrottsprestation

Sveriges bästa cricketkastare, Serge Conein, vann pris för årets idrottsprestation.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?
- Det betyder mycket för mig att vinna Ekerö kommuns idrottspris. Att vinna utmärkelsen ”bästa kastare” i Allsvenskan i min första säsong med Djurgården är något jag är extrem stolt över, och detta pris sätter guldkant på säsongen. Nu när man är på fel sida av fyrtio år, så vet man aldrig när man kommer att spela sin sista match. - Serge Conein.

Motivering:

”Som profil inom Ekerös föreningsliv har Serge gjort sig ett namn kanske i första hand som engagerad sportchef i Skå IK där han under många år gjort ett stort avtryck, men det är inte inom denna roll han är nominerad till priset. 2020 var ett år när mycket ställdes in, men inte allt. Cricketallsvenskan, som är den högsta ligan i Sverige, kunde genomföras. Cricket är en relativt liten sport i Sverige men stor i världen och det är här Serges insatser väcker uppmärksamhet. Att som 41-åring (för tredje gången) bli utsedd till bästa kastare i Cricketallsvenskan är en stor prestation som visar att det aldrig är för sent att leverera på högsta nivå!”

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Helena Butén lämnar över pris till Blanka Hillerud. Blanka håller i en blombukett och en jättestor check där det står: "Årets Ungdomskulturstipendium" Blanka Hillerud. 20000 kronor.

Blanka Hillerud och Helena Butén Langlet (M).

Årets ungdomskulturstipendium

19 åriga Blanka Hillerud kammade hem årets ungdomskulturstipendium på 20.000 kronor.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?
- Det här priset uppmärksammar mig som cellist och allt mitt arbete jag gjort genom åren för att bli den musiker jag är idag. Det är också en viktig bekräftelse på att kulturen har stor betydelse och att man vill stötta dem som utbildar sig, i mitt fall, i klassisk musik på hög nivå med stora ambitioner. Det här priset betyder oerhört mycket för mig.

Vad ska du göra för pengarna?
- Pengarna jag fått i stipendium blir ett betydelsefullt bidrag till min nya cello jag planerar köpa inom de närmsta åren. Det möjliggör även för mig att fortsätta åka på kurser och träffa cellolärare från hela världen. – Blanka Hillerud

Motivering:

”Det är inte alla 19-åringar som kan lägga fjorton år av cellospel på meritlistan. Det kan däremot cellisten Blanka Hillerud som imponerar med sitt fokus och sin målmedvetenhet. Blanka har utöver sina studier vid Musikskolan Lilla Akademin och Lilla Akademins Musikgymnasium sökt sig till såväl privatlärare som internationella kurser för att utveckla sitt cellospel och är aktiv som solist, kammarmusiker och orkestermusiker. Lovord från lärare och mentorer siar att Blankas ambition om att bli yrkesverksam cellist ligger väl inom räckhåll och vi hoppas att Årets ungdomskulturstipendium kan bidra till att uppfylla den drömmen.”

Mer information inom området

  1. En guldstjärna och texten Årets eldsjäl

    För sitt engagemang att utveckla eSporten och mins...

  2. En guldstjärna och texten Årets eldsjäl

    Priset ”Årets Eldsjäl” skapades ur kraften från al...