Kommunernas möjlighet till vistelseförbud tas bort

En bild med fem steg av lättnader för att återöppna samhället. Den 15 juli tas steg tre av fem för att återöppna samgället.

Från den 15 juli är det inte längre möjligt för kommuner att införa förbud mot att vistas på vissa platser. Det är en del av steg tre i återöppnandet av samhället.

Tidigare i år fick kommuner möjlighet att förbjuda folk att vistas i en park, på en badplats eller på någon annan liknande plats, om det funnits stor risk för trängsel. Denna möjlighet tas bort från och med den 15 juli, som steg tre av fem för att öppna upp samhället.

Lättnader i fem steg

Tillsammans planerar Regeringen, Folkhälsomyndigheten och regionala myndigheter för att lätta på restriktionerna i fem steg. Läs mer om vad som gäller för varje steg på Regeringen.

Fem steg för att återöppna samhället, Regeringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Planerade åtgärder och lättnader, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hindra smittspridning - håll avstånd

Det är fortfarande viktigt att undvika trängsel och att följa de allmänna råden. Alla har ett ansvar att förhindra smittspridning. Håll avstånd och visa hänsyn, särskilt till personer i riskgrupper. Du kan läsa mer om råd och rekommendationer på Folkhälsomyndigheten.

Om du får symtom ska du stanna hemma. Testa dig för att ta reda på om du har covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade. Och tvätta händerna!

Allmänna råd, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om lättnader 15 juli, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.