Fyra ungdomar som går tillsammans och håller om varandra.

Nu öppnas samhället upp igen - vad gäller?

Från och med idag så upphör de allmänna rekommendationerna kring covid-19 att gälla. Även om de flesta av oss kan börja leva som vanligt är det fortsatt viktigt att ta ansvar för att minska smittspridning, genom att stanna hemma om vi blir sjuka och testa sig vid symtom.

Passa på att vaccinera dig på Ekerö

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. När du har tagit båda doserna med vaccin så får du ett effektivt skydd mot sjukdom och hjälper till att minska smittspridningen.

I Ekerö kommun har vi en vaccinationsbuss vid Tappströmsskolan söndagar, måndagar och tisdagar till och med 30 november. Du bokar som vanligt via 1177.

Vaccinering covid-19 Ekerö kommun

Om du inte är vaccinerad

Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 ska ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du behöver vara försiktig för att själv undvika att bli smittad och för att undvika spridning av covid-19.

  1. håll avstånd till andra människor, och
  2. undvik nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Råden gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Skydda andra mot covid-19

Om du får symtom är det viktigt att du stannar hemma och tar covid-test. Om du eller någon i familjen blir sjuk så är rekommendationen att vuxna och barn från 6 år testar sig. Rekommendationerna som handlar om att stanna hemma förändras inte. Läs mer om att stanna hemma om någon i familjen har symtom på Folkhälsomyndigheten.

Om du eller någon i familjen har covid-19, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Skolor och förskolor

Skolor har ett generellt ansvar för att motverka spridning av smittsamma sjukdomar. Skolor ska också ha en beredskap för att hantera fall och utbrott av covid-19 och kan därför behöva besluta om särskilda åtgärder för verksamheten. Håll dig informerad om vad ditt barns skola eller förskola rekommenderar för att minska smittspridning.

Mer om covid-19, skolor och förskolor på Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad gäller från 29 september?

Det här gäller nu, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer

  1. Allmänheten erbjuds vaccination indelad i åldersgr...

  2. Från och med söndag 13 juni kommer en mobil vaccin...

  3. Här hittar du aktuell information om vaccination i...