Biosalong med rader av fåtöljer.

Biografen i Erskinesalen, Ekerö centrum.

Filmintresserade högstadieelever återupplivar skolbio

För att öka filmintresset bland unga Ekeröbor och ge elever kunskap om film som uttryck och konstform, så återinförs högkvalitativ film på skolschemat. Initiativet? Elever från Tappström!

Tack vare ett initiativ från elever från Tappströmsskolans biblioteksråd så har Ekerö kommun kommit igång med ett nytt skolbioprojekt. Målet är att alla elever ska få se högkvalitativ film på storduk på den lokala biografen under skoltid.

Alla sjuor kommer i år att få se filmen The Peanut Butter Falcon och reflektera över filmen tillsammans med sina lärare. Filmen valdes av elever på Tappströmsskolan under våren 2021.

Varför behövs skolbio?

Svenska Filminstitutet sammanfattar det så här:

  • Skolbio är en ingång till att förstå filmens språk i en tid där rörliga bilder utgör en allt större del av unga människors vardag.
  • Med filmpedagogik blir film till ett effektivt läromedel som både gör kunskap levande och utvecklar förmågan att tänka kritiskt.
  • Skolbio ger en gemensam upplevelse och möjlighet till samtal i olika ämnen.
  • Film bidrar till vår förståelse av oss själva och andra.
  • Skolbio gör barn och unga delaktiga i kulturlivet och låter dem ta del av vårt gemensamma kulturarv.

Vilka står bakom projektet?

Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Ekerö Bibliotek, Kulturskolan, Mälarö Kino och barn- och utbildningsförvaltningen. Projektet leds av biblioteket och det är skolbibliotekarierna Philip Sidenholm och Katarina Skönblad som leder projektet.

Projektet finansieras delvis av Svenska Filminstitutet och tanken är att använda stödet till att utveckla och etablera skolbio för att öka filmintresset bland unga Ekeröbor och ge kunskap om film som uttryck och konstform.