En äldre man håller i en rollator. En kvinna står bredvid i en grön tröja från hemtjänsten. De skrattar.

Vaccinationskrav för nyanställda inom vård och omsorg i Ekerö kommun

Idag beslutade kommunstyrelsens ordförande, Adam Reuterskiöld (M), att alla som anställs från och med den 20 januari inom Ekerö kommuns vård- och omsorgsverksamheter ska vara vaccinerade mot covid-19.

- Våra äldre är de sköraste vi har och i Ekerö kommun ska vi erbjuda trygg och säker vård och omsorg med hög kvalitet. Därför har jag nu fattat beslut om att införa vaccinationskrav för nyrekryteringar inom vård och omsorg, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vaccinationskravet gäller från och med den 20 januari och omfattar alla nyrekryteringar av personal inom vård och omsorg med omvårdnadsnära arbetsuppgifter. Beslutet omfattar samtliga yrkeskategorier och såväl tidsbegränsade anställningar som tillsvidareanställda. Vaccinationskravet gäller både för de verksamheter som drivs i kommunens regi och för kommunens upphandlade verksamheter inom omsorg. Vaccinationsintyget ska styrka det antal vaccinationer som Folkhälsomyndigheten rekommenderar för respektive åldersgrupp vid anställningstillfället.

- Vaccin är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. För att kunna upprätthålla en trygg och säker vård och omsorgsverksamhet för våra äldre, känns det som en självklarhet att de som arbetar inom området ska vara vaccinerade mot covid-19 och det känns som helt rätt beslut, säger Kjell Öhrström (M), ordförande i socialnämnden.

För nya medarbetare som, av medicinska skäl eller andra skäl som definieras i grundlag, inte kan ta vaccin kommer det att göras särskild prövning avseende eventuellt undantag.

Pressfrågor?

Anna-Klara-Lindholm-kontaktkort.jpg
Anna-Klara Lindholm
Presschef
Ekerö kommun

Mer information inom området

  1. Flygfoto över Ekerö centrum med Mälaren i bakgrunden.

    Här guidar vi dig till information, rekommendation...

  2. Flygfoto över Ekerö centrum med Mälaren i bakgrunden.

    Här hittar du information om vad som gäller och om...

  3. Person som får en spruta i armen.

    Från och med den 11 januari och tre månader framåt...