Ekerö kommun får etisk policy för förtroendevalda

Tät granskog där solen sipprar fram mellan stammarna

Både samhällsdebatten och debatten inom det politiska arbetet i kommunen har hårdnat och det finns en risk för att det blir ett hot mot demokratin. Därför har Ekerö kommun tagit fram en etisk policy som stöd för de förtroendevalda. Policyn innehåller både en uppförandekod och riktlinjer för hur man agerar vid upplevda övertramp eller konkreta hot. Den etiska policyn klubbades under kommunfullmäktige 21 juni.

Den etiska policyn ska ge de förtroendevalda stöd och riktlinjer som de kan använda i det dagliga arbetet och när de behöver ta kloka beslut i svåra situationer. Alla gruppledare i fullmäktiges partier har deltagit i arbetet med att ta fram en bra, genomarbetad och brett förankrad policy utifrån de förutsättningar som finns i Ekerö kommun.

- Vi behöver vara överens om vissa spelregler som baseras på etiska principer eftersom vi vill ha en öppen och tolerant dialog om det politiska arbetet i kommunen. Den etiska policyn hjälper oss att visa ömsesidig respekt mot varandra och mot invånarna i kommunen och deras skattepengar, säger Johan Elfver (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den etiska policyn innehåller bland annat en uppförandekod för det politiska arbetet och de politiska arenorna där samtalstonen ska präglas av respekt för varandra. När det gäller mediakontakter, sociala medier och i valkampanjer finns det råd som ska öka de förtroendevaldas medvetenhet om att deras individuella och gemensamma agerande både kan bygga upp och undergräva förtroendet för demokratin beroende på hur det sker.

Det finns också stöd och riktlinjer i den etiska policyn för hur man agerar vid upplevda övertramp eller konkreta hot. Och råden för hur man ska uppträda för att allmänheten ska känna förtroende för att de förtroendevalda agerar ärligt, sakligt och opartiskt i alla lägen är tydliga:

  • Agera alltid professionellt och var mån om att öka ditt yrkeskunnande.
  • Ta inte emot uppdrag eller förmåner som kan innebära konflikt med rollen som förtroendevald.
  • Acceptera inte förmåner eller inbjudningar, i och utanför tjänsten, som kan misstänkliggöra din ställning.
  • Tänk på att du förvaltar allmänna medel.
  • Tänk på att du representerar Ekerö kommun och dess medborgare.

Läs den etiska policyn i sin helhet Pdf, 193 kB, öppnas i nytt fönster.

Mer information & frågor

Anna-Klara Lindholm 04.jpg
Anna-Klara Lindholm
Presschef
Ekerö kommun