Ekerökocken med förkärlek för vackra upplägg

Mat från Ekgården och kock

Vi är oerhört stolta över våra medarbetare i Ekerö kommun och titt som tätt dyker det upp personer som gör det där lilla extra i sin yrkesroll. Peter Jacobsén är en av dem.

Peter Jacobsén jobbar som kökschef på äldreboendet Ekgården och han serverar mat som gör såväl gommen som ögonen glada. Vi ställde 3 snabba frågor till Peter.

Hur ser teamet ut som jobbar ihop i köket på Ekgården?

- Vi är fem personer som jobbar i köket. Tre kockar med olika kompetenser och intressen vilket blir en bra mix. Ett köksbiträde på halvtid och sedan har vi mig själv som jobbar som kökschef.

Hur går det till när ni planerar veckans menyer? Och är de boende på Ekgården delaktiga på något sätt när ni bestämmer vad som ska serveras?

- Det är i huvudsak jag som skriver menyerna, men jag försöker få alla att vara delaktiga och komma med förslag. Jag har jättebra kontakt med de boende och är ute i huset så mycket jag kan. Vi pratar mat eller något annat viktigt, det sociala tycker jag är en viktig del av jobbet. Vi har även Boråd där de boende kan lämna önskemål.

Du lägger mycket tid på att servera maten fint och delar ofta med dig av dina trevliga matbilder i lokala Ekerögrupper på Facebook. Berätta om hur du tänker kring detta.

- Jag tycker att utseende är superviktigt. Man ”äter” med ögonen också. Jag försöker få till det där lilla extra och vi lägger alltid ner vår själ i det som serveras. Jag visar upp mina bilder för att jag vill belysa och visa upp vad vi i äldreomsorgens kök gör. Jag tror att bilden många har är en helt annan nämligen. Sen är vi stolta och glada över det vi gör, vi väljer att fokusera på och visa att det finns hög kompetens och mycket matglädje på Ekgården!

Och så en extrafråga; vad är det som gör ditt jobb så roligt?

- Jag har jobbat med mat hela mitt yrkesliv och har haft matgäster från 1-105 år. Jag brinner för mitt jobb och lägger alltid ner 110% i det jag gör. Jag vill alltid utveckla och förbättra den verksamhet jag jobbar i och att ha roligt på jobbet är en viktig punkt för mig, för det kommer alltid att märkas i resultatet.