Beatrice Hanssons Luftrum och Ytspänning för Ekerös nya badhus

Beatrice Hansson och hennes snirkliga konstverk

Konstnären Beatrice Hansson vid delar av konstverket Luftrum och Ytspänning. Foto: Ekerö kommun

Utanför badhusets entrétorg och inne i huvudentrén kommer konstverket ”Luftrum och Ytspänning” att monteras. Konstverket är beställt av Ekerö kommun och utfört av konstnären Beatrice Hansson. Konstverken speglar vindens och vattnets rörelser, ljusreflektioner och skuggspel.

Utsmyckning vid badhuset

Konstnären Beatrice Hansson har fått i uppdrag att arbeta fram en konstgestaltning i samband med att Ekerö kommuns nya badhus slår upp portarna. Tematik för konsten har varit vattenvägar och livsrum - att värna om de gemensamma platser vi har och där olika människor har möjlighet att vistas, mötas, leka, umgås och skapa positiva upplevelser tillsammans.

- Vi är oerhört glada att Ekeröborna får möjlighet att stifta bekantskap med Beatrice Hanssons spännande konstnärskap. Luftrum och Ytspänning tillför något unikt, spännande, och fantasifullt och aktiverar platsen. Det bjuder in till interaktivitet och kommer att upplevas olika vid olika tider på dygnet, tack vare en spännande belysning. Konstverket skapar ett tillägg till badhuset, där du ges utrymme att andas ut en stund inför och efter badet, säger Iréne Hededal, kultur- och fritidschef Ekerö kommun.

Konstverket består av två delar utförda i rostfritt stål.

Luftrum är den ena delen av den skulpturala installationen, placerad utanför badhusets entré. Högt uppe i luften ser vi tunna slingrande former som rör sig i en skog av pelare. Formerna tycks svänga sig fram i vinden och några har trillat ner på marken. Det blänker och glittrar i mötet med solens strålar. Genom konstverket bjuds vi in till aktivitet, lek och rörelse.

Ytspänning är den andra delen placerad inomhus i huvudentrén till badhuset. Här lyfts blicken mot taket och ett myller av tunt formade rör. Konstverket återspeglar upplevelsen när vi dyker under vatten och tittar upp mot det gnistrande ljusspel som kan uppstå när ljuset möter vindens rörelser vid vattenytan.

– Med Luftrum och Ytspänning har jag velat skapa en konstgestaltning som definierar platsen men också blir ett landmärke för omgivningen. Badhuset och omgivningen, med alla olika aktiviteter handlar om kroppen, rörelser, att springa, leka, simma och spela. Våra kroppars hus där ritualen med tvagningen, värmen, fukten och vattnet är essensen, själva meningen, säger Beatrice Hansson, konstnär.

Den 2 juni slår badhuset upp portarna för allmänheten.

För frågor om konsten och samarbetet med Beatrice Hansson:
Ann Magnusson, konstkonsult, VD, AM Public
E-post: ann@ampublic.se
Telefon: 070-424 25 22

Mer information & frågor

Anna-Klara Lindholm 04.jpg
Anna-Klara Lindholm
Presschef
Ekerö kommun