Eldsjälar, vinnare och finalister till Kultur- och fritidsnämndens priser och stipendium 2023

En illustration med två kvinnor och en man

På nationaldagen den 6 juni hyllas stipendiater och föreningslivets eldsjälar och en vinnare bland eldsjälarna kommer att koras.
Var med och fira tillsammans med oss i Drottningholms slottspark den 6 juni.
Prisutdelningen kommer att ske klockan 13.30 men dagen är lång och fylld av musik och aktiviteter.

Årets Eldsjäl

Priset ”Årets Eldsjäl” är en hyllning till föreningslivets hjältar och skapades ur kraften från alla er som dag ut och dag in ger allt för det fantastiska föreningsliv som verkar i Ekerö. Varje år får tre eldsjälar lite extra uppmärksamhet.

De tre eldsjälar som har nominerats av Ekeröborna är:

Finalist till Årets eldsjäl 2022:
Denice Sverla, Ekebyhovs grundsärskola

Motivering:

Denice Sverla är en eldsjäl som biträdande rektor på Ekebyhovs grundsärskola. Hon går sin egen väg med otrolig energi och med stor beundran och respekt för sina elever. Denice lyfter sina elever till nya höjder och det är de projekt som ligger utanför hennes egentliga arbetsbeskrivning som vi vill lyfta. Tillsammans med Denice har eleverna startat ett projekt med försäljning av egendesignade armband under namnet ”Uniq” som säljs över hela världen. Budskapet med armbandet är att alla människor är unika oavsett ”iq”. Ett annat projekt som blivit välkänt över hela landet är utgivningen av boken ”Judith och Muppskolan” som bygger på elevernas egna upplevelser. Denice har vunnit priser som ”årets lärare” och ”årets ledare”, medverkat med elever i nöjesprogram på TV4 samt är inbjudna till Almedalen i sommar för panelsamtal med politiker. Denice kämpar för barnens rätt till inkludering i arbets-, samhälls-, kultur- och idrottsliv. En mycket god kandidat till Eldsjälspriset 2022.

Finalist till Årets eldsjäl 2022:
Andreas Eiblad, Ekerö IK

Motivering:

Ekerö IK har ett framgångsrikt innebandyår bakom sig. Tre innebandylag från Ekerö IK har alla gått upp en division och satt Ekerö IK på innebandykartan. Andreas Eiblad har varit aktiv som ledare i innebandyn i närmare 20 års tid. Idag är han bland annat målvaktstränare för juniorer till seniorer, sitter i styrelsen och är tränare i det för säsongen 22/23 nystartade division 5 laget herrar som redan första säsongen avancerade upp till division 4. Andreas devis är att alla kan spela innebandy oavsett ambitionsnivå och ålder. Andreas är lyhörd, positiv och lösningsorienterad. Andreas är en värdig kandidat till Eldsjälspriset 2022.

Finalist till Årets eldsjäl 2022:
Stefan Pettersson och Annika Björklund, Välkommen till Mälaröarna

Motivering:

”Välkommen till Mälaröarna” är en förening som bygger sociala nätverk för och med nyanlända. Många engagerar sig i detta arbete även om man inte är medlem i föreningen. Föreningen hjälper bland annat till med läxhjälp, asylrådgivning, språkcafé, mötesplats odlingslotten, musikfika och matlagning. Listan kan göras lång. En av hjärtefrågorna är att barn och unga ska kunna delta i kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter på lika villkor, även om familjens ekonomi är svag. De har även under flera år på ett fantastiskt sätt aktivt arbetat med föreningslivet i kommunen. Stefan Pettersson (ordförande 2022) samt nyvalda ordförande Annika Björklund (tidigare sekreterare) är båda goda representanter för ”Välkommen till Mälaröarna” som nomineras till Årets Eldsjäl i Ekerö kommun 2022.

Mottagare av Årets ungdomskulturstipendium 2023: Arouche Ekerfors Lindblad

Motivering:

Årets ungdomskulturstipendium går till en person vars stora intresse är olika kulturer och möten mellan människor från olika delar av världen.

Hennes ambition är att arbeta med barn- och ungdomsverksamhet utifrån ett internationellt perspektiv. Att kunna sammanföra en mångfald av kulturer och personer med skilda bakgrunder genom kulturella aktiviteter såsom scoutliv, idrott, konst och musik.

Stipendiet ska bidra till ett första steg i denna dröm, nämligen deltagande på Jamboree; ett stort internationellt scoutläger i Sydkorea, vars syfte är att skapa broar för internationell vänskap och ett tillfälle för unga människor att utvecklas för att kunna bidra till en bättre värld.

Mottagare av Årets ungdomskulturstipendium 2023: Isak Ström

Motivering:

Årets ungdomskulturstipendium går till en driven person som spelat piano dagligen sen 10-års ålder och ständigt fortsätter att utvecklas, imponera och överraska. Han har en bred repertoar; räds inte av vare sig klassiskt eller rock, pop eller jazz och hans fingrar flyter smidigt över tangenterna.
2021 ackompanjerade han dåvarande kommunalråd under Nationalsången samt på Medborgar-ceremonin.

Han har fått fina lovord från sina lärare och trots han lärt sig grunderna i notläsning, teknik, rytm, ensemblespel och publikframförande, känner han själv att han bara är i början av sin resa och att det fortfarande finns mycket kvar att lära sig.

Det här stipendiet ska bidra till utbildningskostnader för kurser och privatlektioner för fortsatt utveckling hos denna begåvade musiker.

Vinnare av Årets idrottsprestation 2022: Mälarö SOK staffetlag D15-16 längdskidor: Alva Widegren, Ida Zeffer, Molly Boman

Motivering:

Dessa tre tjejer kammade hem en tredje plats i USM-stafett för damer 15-16 i längdskidåkning och var dessutom det enda Stockholmslaget i topp tio. Med tanke på underlaget och bristen på snö i Stockholm visar det vilken dedikation och stark vilja detta lag har att hitta nya träningsformer för att kunna träna året runt, att då dessutom få kliva upp på prispallen är en riktig prestation. Tjejerna bidrar också till en härlig klubbkänsla och är bra förebilder för andra i klubben för att visa att ingenting är omöjligt!

Vinnare av Årets Kulturpris 2022: Mälaröarnas bokhandel

Motivering:

Med ett dedikerat driv, stark vilja och stort engagemang har denna lilla butik hållit sig flytande och levande i många år trots svåra tider. Det är som en liten oas i Ekerö centrum; hit går inte besökare bara för att handla böcker, kontorsmaterial eller presenter, utan även för att få prata kultur och känna gemenskap.

Personalen är kunnig, hjälpsam och trevlig, och har alltid det perfekta boktipset i rockärmen.

De har också ett fint samarbete med biblioteket och anordnar uppskattade författarbesök, exempelvis på Världsboksdagen varje år; ett event med en handfull inbjudna aktuella författare som berättar om sin senaste bok och minglar runt.

Många tätorter saknar en bokhandel men inte Ekerö!