Nödvattenövning med FRG

Medlemmar i Frivilliga resursgruppen står och pratar med varandra

I förra veckan genomförde FRG, Frivilliga resursgruppen, en nödvattenövning i kommunen tillsammans med Roslagsvatten. Gruppen övade bland annat på att ställa i ordning en utlämningsplats för vatten och att inta olika ansvarsroller på platsen.

Syftet med övningen var att låta kommunens FRG-medlemmar öva på hur de ska agera om vattentillförseln till kommunen slutar fungera och nödvatten från tank behöver delas ut.

Medlem från Frivilliga resursgruppen häller upp vatten i en vattendunk

Tankansvarig häller upp vatten i en vattendunk. Den stora vattentanken ansvarar Roslagsvatten för att ta fram. De som hämtar vatten behöver ha med sig en egen ren och förslutningsbar dunk.

Under övningen fick gruppen bland annat öva på att inta olika ansvarsroller på plats. Exempel på ansvarsområden var information, vattentank och parkering. Gruppen övade också på att ställa i ordning ett kösystem, kommunicera med varandra via radio och att hantera medborgare i behov av vatten.

Medlem i Frivilla resursgruppen skriver på en tavla

En av rollerna som fanns att öva på var informationsansvarig. De ansvarade för att få ut information till de som väntade på att få hämta vatten på plats.

Kö vid utlämningsställe av vatten

Vid utlämningsstället fick gruppen öva på att ta emot medborgare som ville hämta vatten.

Övningen avslutades med en utvärdering av hur det hade gått. Gruppen var nöjda och tog med sig många nya kunskaper hem.

- Det vi ser är att FRG-gruppen fungerar utmärkt. Nu ser vi fram emot nästa övning, som förmodligen blir att sätta upp en trygghetspunkt, säger en av FRG-gruppens ansvariga

Foto av medlemmar i Frivilliga resursgruppen

Under utvärderingen pratade gruppen igenom vad som gått bra och vad de behöver öva mer på.

FRG gör skillnad när det behövs

Blir du inspirerad och känner att du också vill hjälpa till? FRG tar alltid emot nya frivilliga. För mer information och anmälan får du gärna höra av dig till frg@extern.ekero.se.

FRG är en viktig resurs i den kommunala krisberedskapen och stärker upp kommunens ordinarie resurser i utsatta lägen eller vid andra kriser och behov. Därför jobbar vi på Ekerö kommun nära FRG och Roslagsvatten för god samverkan och för att stärka kommunens beredskap. Uppgifterna som kommunens FRG har kan variera i allt från att informera allmänhet och drabbade vid en specifik händelse, till att hjälpa till med utrymning och evakuering.