Ny hyresmodell på Ekerö kommuns särskilda boenden för äldre

Äldre person ler mot en yngre person i vårdkläder.

Socialnämnden i Ekerö kommun har beslutat om en ny modell för hyressättning på våra särskilda boenden för äldre. Den börjar gälla 1 september 2023.

Bakgrund

Tidigare har hyresgäster på särskilt boende för äldre kunnat betala olika mycket i hyra för likvärdiga lägenheter. Med den nya modellen, som införs 1 september 2023, blir det tydligt vad som ingår i hyran och hur hyran är beräknad.

En följd av att modellen för hyressättning ändras är att hyrorna blir högre. En anledning till det är att nuvarande hyressättning inte inkluderar kostnader för till exempel gemensamma utrymmen och övrig service i tillräcklig omfattning.

– Vi har länge sett behov av en ny modell för hyressättning som är baserad på samma grunder oavsett vilket äldreboende man bor på, och som inkluderar kostnaderna för service och gemensamma utrymmen. Vi förstår att de höjda hyrorna kan väcka oro. Därför är det viktigt att understryka att du som hyresgäst ska känna dig trygg med att det finns olika former av ekonomiskt stöd att söka för dig som behöver det, säger Hien Duong, verksamhetschef för äldreomsorgen i Ekerö kommun.

Vad är den nya hyresmodellen baserad på?

De nya hyrorna har räknats om för varje lägenhet utifrån den nya hyresmodellen. Den, som är baserad på lägenhetens bruksvärde, tillgången till gemensamma utrymmen och övrig service som finns på boendet. Många andra kommuner har de senaste åren gjort liknande ändringar i hur de beräknar hyrorna på särskilt boende för äldre.

För att minska påverkan för befintliga hyresgäster har socialnämnden beslutat om en trappningsregel för höjning av hyran. Den innebär en höjning med max 700 kr per månad varje år tills hyresgästen är uppe i full hyra.

Olika former av ekonomiskt stöd att söka

Om du har svårt att betala din hyra har du möjlighet att söka bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd från Pensionsmyndigheten. I samband med hyreshöjningen kommer din samtliga hyresgästers omsorgsavgift att ses över. En höjd hyra kan leda till att man du får betala en lägre omsorgsavgift. För de hyresgäster som har svårt att betala sin hyra finns möjlighet att söka bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd från Pensionsmyndigheten.

Berörda hyresgäster har fått information per brev om sin nya hyra och vad den nya hyresmodellen innebär.

Läs mer

Ta del av socialnämndens beslut på sidan fem i protokollet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.