Gemensam insats för att uppmärksamma riskbruk och missbruk

Trasig julkula

Ekerö kommun, Bromma stadsdelsförvaltning, lokalpolisområde Vällingby, Systembolaget och Södertörns brandförsvarsförbund har gått samman i en gemensam insats för att uppmärksamma vuxnas alkoholbruk inför julen.

Representanter från respektive kommun kommer att stå utanför Systembolaget vid Brommaplan och Ekerö centrum på eftermiddagen torsdagen den 7 december. Syftet med närvaron är att berätta om det stöd som finns att få om man är orolig för sina egna alkoholvanor, eller någon anhörig.

- Vi vill uppmärksamma att alkohol kan drabba barn och familjer väldigt illa på olika sätt. I vissa familjer kan barnens förväntningar inför julen raseras och i stället kretsa kring bråk och våld, när någon vuxen inte kan hantera alkoholen. I andra familjer kan alkoholen innebära att en familjemedlem inte kommer hem till jul på grund av rattfylleri, säger Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö kommun.

Ungefär var tionde 15-åring i Ekerö och Stockholm tycker att någon i familjen dricker för mycket enligt Stockholmsenkäten 2022. Som vuxen kan du skapa en trygg och positiv jul genom att utvärdera ditt förhållande till alkohol.

- Vi vill informera om de stödmöjligheter som vi kan ge och arbetar för att minska skadeverkningarna av alkoholanvändning. I vårt arbete lägger vi stor vikt vid att skydda barn och unga från både eget bruk och från att skadas av andras bruk av alkohol, säger Cecilia Sjöö, preventionssamordnare på Bromma stadsdelsförvaltning.

Alkoholpåverkade bilförare är även ett av de största trafiksäkerhetsproblemen. Dödsolyckor i samband med alkohol- eller narkotikarelaterade trafikolyckor motsvarade 25 procent av alla omkomna i trafiken under 2022 enligt Transportstyrelsen.

Är du orolig för dina egna alkoholvanor eller någon anhörig? Det finns råd och stöd att få.

Beroende och missbruk - Ekerö kommun (ekero.se)

För mer information kontakta:
Lena Törnblom Löfquist, samordningschef på Ekerö kommun
E-post: lena.tornblom-lofquist@ekero.se

Cecilia Sjöö, preventionssamordnare på Bromma stadsdelsförvaltning
Telefon: 08-508 06 170
E-post: cecilia.sjoo@stockholm.se