En god och klimatsmart vinnare

Blomkålsbolognese på vit tallrik till vänster och bild på kvinna i kockförkläde till höger

Kökschef Jessica Danielsson med vinnarrätten, blomkålsbolognese.

Förra veckan avgjordes finalen i Frisk Mats nationella recept-remix-tävling. En av tre finalister var Tappströmsskolans kökschef Jessica Danielsson, som vann juryns hjärta och smaklökar med sin blomkålsbolognese: en klimatsmart och smarrig variant av klassikern spaghetti och köttfärssås.

Utmaningen i tävlingen gick ut på att komponera en smakfull, innovativ och hållbar version av en av de två svenska favoriterna: spaghetti och köttfärssås samt korvstroganoff med ris.

Själv tror Jessica att hennes blomkålsbolognese vann för att den utseendemässigt påminner mycket om en bolognese, så man lurar ögat och “då vågar man smaka”. Och att receptet har ett lågt klimatavtryck.

– Jag ville göra en rätt som är hälsosam, hållbar, ekonomisk och görbar i ett storkök. Att juryn tyckte den smakade gott är bäst av allt! Maten måste ju hamna i magen om den ska göra nytta, säger Jessica Danielsson om den vinnande rätten.

Arrangören av tävlingen, Frisk mat, är en ideell förening som jobbar för att maten som serveras i vård, skola och omsorg ska vara mer hälsosam och hållbar. Och så här löd juryns motivering:

“...en fullträff för både smak, hälsa och klimat. Hennes innovativa användning av ingredienser med respekt för originalets kryddning visar hur vi utifrån traditionella recept kan möta behoven i framtidens matlagning – utan att kompromissa med smaken.”

My Berensson, som är kostchef i Ekerö kommun, kommenterar Jessicas vinst så här:

– Det är i köket det händer! I den här rätten ser man tydligt våra kockars professionalitet i hantverket. Det är vårt sätt att bidra till en långsiktigt positiv relation till mat – och visa eleverna att hållbar mat inte behöver vara tråkig.

Det vinnande receptet

Prova att laga Jessicas recept här: Spagetti och blomkålsbolognese | Frisk mat Länk till annan webbplats.

Mer om tävlingen

Läs pressmeddelandet från Frisk mat: Blomkålsremix vinnare i vår remix-tävling! | Frisk mat Länk till annan webbplats.