Taklagsfest för nya Ekebyhovsskolan

Foto på stor folksamling med gula byggvästar som lyssnar till talaren. 

Hanna Svensson höll tal för alla byggarbetare och inbjudna gäster.

Nu är alla väggar och tak på plats på nya Ekebyhovsskolan. Som traditionen bjuder är det därmed dags för taklagsfest för att tacka byggarbetarna för deras jobb. Sagt och gjort, den 14 maj hade vi stor taklagsfest på bygget som vi kombinerade med rundvandring för att se hur långt bygget har kommit. På plats var representanter från Ekerö kommun, projektets byggarbetare och vår byggentreprenad ByggDialog.

I den drygt 10 000 kvadratmeter stora skolan fanns det mycket att utforska under tisdagens evenemang. Innan det var dags för rundvandring bjöds det på lunch. Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, och Sivert Åkerljung (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, höll välkomsttal och tackade byggarbetarna för det jobb de gjort.

Som kommunstyrelsens ordförande är det en glädje att idag kunna fira att taket lagts för den nya Ekebyhovsskolan. Det känns bra att skolplatser är säkrade för ett växande Ekerö och att en ny hall snart står färdig i Ekebyhovsdalen för att ta emot skolungdomar så väl som föreningslivet!, Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande

Första skolan på 20 år – i unik miljö

Ekebyhovsskolan blir den första skolan som Ekerö kommun bygger på 20 år vilket vi är mycket stolta över. Skolans placering intill det vackra natur- och kulturlandskapet vid Ekebyhovs slott gör också skolan unik. I skolans utformning, både vad gäller byggnaden och skolgården, har vi tagit hänsyn till och använder de kvalitéer som finns i den värdefulla miljön kring Ekebyhovs slott.

Enligt tidplanen ska skolan vara redo för inflytt höstterminen 2025. Då kommer nuvarande Ekebyhovskolan att flytta sin verksamhet hit.

Fantastiskt roligt att arbetet med nya Ekebyhovsskolan kommit så här långt! Till nästa läsår kommer här cirka 500 barn att gå i grundskolans F-klass till åk 6 och cirka 35 barn och ungdomar i den anpassade grundskolan. Tanken är även att skolan skall vara redo att möta ett ökat antal elever när våra nya bostadsområden står klara. Snart har vi nya fräscha ändamålsenliga lärmiljöer, samt utemiljöer som skall stimulera våra barn till lek och rörelse. En helt ny tillhörande idrottshall är även mycket välkommet för idrottslivet på våra öar. Jag är stolt att få vara med på den här resan i en av Sveriges främsta skolkommuner, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Sivert Åkerljung (KD) som också var på plats.


Snabba fakta

  • Plats för upp till 900 elever.
  • Skolan blir cirka 10 000 kvadratmeter stor, huset med idrottshallen cirka 2200 kvadratmeter stor.
  • Idag jobbar omkring 70 personer på plats. Totalt har hittills 455 personer jobbat på bygget.
  • På byggarbetsplatsen har vi haft arbetare från 14 olika länder: Sverige, Litauen, Lettland, Polen, Ungern, Norge, Rumänien, Irak, Egypten, Grekland, Estland, Bulgarien, Nederländerna och Ukraina.
  • Preliminärt klart höstterminen 2025.