Ekerö har mest solel i länet

Solcellspaneler som solen skiner på.

Antalet solcellsanläggningar fortsatte under 2023 att växa i Ekerö kommun, med nästan en fördubbling jämfört med 2022. Ekerö har nu mest solel per invånare i länet.

Under 2023 anslöts 481 nya solcellsanläggningar i kommunen, med en ökad effekt på 7,38 megawatt. Jämfört med föregående år blir det nästan en dubblering av installerad effekt. Sammanlagt finns nu 1179 anslutna solcellsanläggningar med en effekt på totalt 16,5 megawatt, vilket gör att Ekerö nu har mest solel per invånare i länet*.

Diagram som visar det totala antalet solcellsanläggningar som är anslutna till elnätet i Ekerö kommun från 2016 till 2023.

Diagrammet visar det totala antalet solcellsanläggningar som är anslutna till elnätet i Ekerö kommun. Källa: Energimyndigheten.

Kommunens solcellsanläggningar

Det är inte bara privatpersoner som installerar solcellsanläggningar. Inom kommunen finns i dag sju solcellsanläggningar som ägs av kommunen, bland annat på badhuset och kommunhuset.

– Utöver dessa planerar vi för nya anläggningar på två förskolor i Stenhamra, Ekebyhovsskolan på Bryggavägen samt den nya skolan i Sandudden, säger Cecilia Moar, fastighetschef Ekerö kommun.

* Källa: Statistiken kommer från Energimyndighetens enkätundersökning Nätanslutna solcellsanläggningar. Länk till annan webbplats.

Mer information om solceller och hållbar energianvändning

Vill du veta mer om solceller eller kanske är nyfiken på att installera egna kan du läsa mer på kommunens webbsida.

I Miljöbarometern kan du läsa mer om kommunens utveckling mot en mer hållbar energianvändning. I barometern går det även att läsa om alla våra miljömål, hur vi arbetar för att nå dem och statistik kring hur miljötillståndet utvecklas över tid i vår kommun.

Energi- och klimatrådgivning

Hos Energi- & klimatrådgivningen kan du få goda råd och tips kring energifrågor. Du kan ställa frågor om allt ifrån energiförbrukning, uppvärmning, fastighetens klimatskal (till exempel dörrar och isolering), energikostnader, energieffektivisering, klimatförändringen, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat. Rådgivningen är opartisk och kostar ingenting.

Till Energi- och klimatrådgivningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.