Konstverk invigs vid Ekerö strandpromenad

En brygga vid vattnet vid Ekerö strand.

Illustration: Axel Lieber och Andreas Piontkowitz

Längs med Tappströmskanalen växer en ny strandpromenad fram. Den blir en grön kil mellan vattnet och det nya bostadsområdet Ekerö Strand. Här kommer en asfalterad gång- och cykelväg att finnas tillsammans med öppna ängsytor, utegym, lekplats, soffor, hammockar och snurrbara stolar.

Här får också konsten ta plats genom två gestaltningar av den tysk-svenske konstnären och skulptören Axel Lieber. Konstverket ”folding/unfolding” består av två bryggor i olika utföranden med sittplatser. De är starkt influerade av Ralph Erskine, som står bakom arkitekturen i Ekerö centrum.

- Konstnären Axel Lieber som utformat bryggorna är välkänd och vi är stolta över att han ville vara med i projektet. Han har förenat konst och arkitektur på ett väldigt tydligt och roligt sätt. Konstverket ”folding unfolding” samtalar med Ralph Erskines arkitektoniska språk, kommunens lantliga karaktär och dess koppling till vattnet som en övärld. Från bryggorna kan man sitta och titta ut över Mälaren. De blir också något spännande man kan se från Ekerövägen på väg till centrum, säger Ekerö kommuns stadsarkitekt Erik Edström.

Om konstverket

Till grund för gestaltning av bryggorna ligger en tvådimensionell planritning av ett enkelt litet hus - golv, tak och fyra väggar. Båda bryggorna består av exakt samma yta men i två olika utföranden. Medan den ena är utvikt och ”platt”, är den andra delvis uppvikt och har rumsliga funktioner. Konstverket har både en konkret och en symbolisk anknytning till Ralph Erskines arkitektur. Det finns likheter med den intima skala som finns i Ekerö centrums stadsplan och dess materialitet och färger. I Erskines berömda byggnad ”Lådan”, som står på Lovön, finns funktionella detaljer; till exempel ett uppvikbart bord och en säng, som kan hissas upp under taket, och de är på så sätt besläktade med principen ”folding/undfolding”.

- Det som inspirerade mig mest var utmaningen att utforma en funktionell brygga som en skulptur och att göra det i en konkret dialog med Ralph Erskines arkitektur, som har haft ett så starkt inflytande på Ekerö, säger Axel Lieber.

Alexander Lind af Hageby (L ), ordförande i kultur- och fritidsnämnden säger att den nya promenaden kommer att bli en viktig del i utvecklingen av Ekerö centrum.

- De som bor här får en helt ny park vid vattnet och bryggorna som invigs har fått en konstnärlig gestaltning och är verkligen unika. De är konstverk som man kan titta på men också använda och uppleva.

Invigning av konstverket

Onsdagen den 22 maj klockan 14.00 – 16.00 invigs Axel Liebers konstverk ”folding/ unfolding” med start i Kulturhusets foajé och därefter nere vid Ekerö strand. Under invigningen hålls ett samtal om konst i det offentliga rummet med stadsarkitekt Erik Edström och konstnären Axel Lieber, modererat av konstkonsult Ann Magnusson.