Premiär för nationaldagsfirande på Ekebyhovs slott

Många körde picknick i det gröna på nationaldagen.

Många parkerade sig för en picknick i det gröna på nationaldagen.

Det blev en lyckad premiär för nationaldagsfirandet i Ekebyhovs slottspark. Som brukligt välkomnades nya medborgare, stipendiater och eldsjälar firades och det bjöds på underhållning i form av musik och prova-på aktiviteter.

Firandet inleddes med en medborgarceremoni där kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) höll tal och hälsade nya medborgare välkomna.

I slottsparken myllrade dagen av aktiviteter. Ekerö kommun och flera av Ekerös fantastiska föreningar var på plats och höll i prova-på aktiviteter. Judo, skidskytte, bollsporter, vikingakultur, pyssel och sagostund var några av de aktiviteter som fanns att välja på.

Musik och allsång

Från Kulturskolan framträdde både rock- och popbanden 18 hour Tuesday band, Last Rogz och 1980´s samt deras musikproduktionselever. Besökarna trakterades även med munspel och gitarrspel på hög nivå när världsmästare i munspel Filip Jers och gitarrvirtuosen Emil Ernebro bjöd på klassiska svenska visor. För de som ville sjunga allsång till Lufsen-sånger gavs även tillfälle till det i Wrangelska salen.

Prisregn i solskenet

Alexander Lind af Hageby (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, delade ut priser och stipendier från scenen

Årets Eldsjäl

Enligt traditionen koras Årets Eldsjäl bland tre nominerade eldsjälar, live på scenen. Bland de nominerade fanns Benneth Carlsson, ideell friskvårdsledare för seniorer, Gunilla Björklund och Ylva Granelli från Ekebyhovs slotts intresseförening, för sitt engagemang i att skapa mötesplatser för nyanlända med fokus på språkutveckling och samhällsintroduktion samt Björn Rydberg och Anders Gustafsson, föreningen Värna Adelsö. Vinnare av det prestigefulla priset blev Gunilla Björklund och Ylva Granelli - stort grattis

Kultur- och fritidsförvaltningens stipendier

Årets första ungdomskulturstipendium gick till My Backlund, ”för att kunna utveckla sitt konstnärskap och fortsätta studera inom både scenkonst, pedagogik och skrivande”. Även Vilma Prennmark kallades upp på scenen för att motta det andra ungdomskulturstipendiet, ”för att kunna gå ännu fler och mer avancerade danskurser på fritiden, men även för att kunna uppfylla sin dröm om att söka in till Balettakademin efter gymnasiet”.

Kulturpriset gick i år till Yvonne Johansson, för hennes idoga engagemang och arbete med att dokumentera och tillgängliggöra Ekerös lokalhistoria för allmänheten. Bland annat genom sina böcker, guidade vandringar och fotoquiz (i samarbete med Ekerö bibliotek); alla med fokus på Ekerös historia.

Sist, men långt ifrån minst, gick årets idrottsprestation till Ekerö Brazilian jiu-jitsu klubb för att sedan starten 2022 redan hunnit kamma hem 3 EM-guld i masterklasserna och 19 Nordic Open-medaljer i både barn- och vuxenklasserna. Klubben har även anpassade BJJ-grupper och varit starkt drivande till att starta upp anpassade tävlingar.

Årets Ekeröföretagare

Även priset som Årets Ekeröföretagare delades ut under nationaldagen. Priset delades ut av näringslivschef Jeccika Eriksson och Fredrik Ohls (L), ordförande i Näringslivsrådet, och gick detta år till Rebecca och Niklas Ringborg på Thorslunda Självplock. Företaget "värnar om tradition, kvalitet, nytänkande och lockar tusentals besökare som vill komma ut för att uppleva, smaka och njuta av bär och grönsaker på Thorslunda". 2023 hade de över 70 000 besökare!

Årets Ekeröföretagare 2023 Öppnas i nytt fönster.