Många besökare på årets Seniordag

Bibliotekets foajé fylld av besökare

Tisdagen den 11:e juni anordnades Seniordagen för tredje året i rad. Dagen bjöd på bland annat mat, musik, mingel och föreläsning.

Seniordagen arrangeras av Ekerö kommun i samverkan med föreningsliv och civilsamhälle. Temat för i år var ”att leva ett aktivt och hälsosamt liv”, vilket Ekerö Badhus även höll en föreläsning om.

Årets upplaga av Seniordagen invigdes av socialnämndens ordförande Owe Wallin och äldreomsorgens verksamhetschef Hien Duong.

Mat, mingel och artificiell intelligens

Efter inledning och föreläsning fick besökarna provsmaka mat som serveras inom äldreomsorgen. Och så klart, mingla bland utställarna, som kom från kommunens stödfunktioner, bibliotek, vårdcentral och 16 föreningar som berättade om ett stort antal olika aktiviteter. Allt från gå-fotboll, dans och fallförebyggande till promenader, bingo och hembygdshistoria. På plats var även Ekerö kommunpolis och Södertörns Brandförsvarsförbund.

Två kockar lägger upp matportioner på ett bord

Köksmästare Peter Jacobsen från Ekgården bjöd på välsmakande mat tillsammans med Fredrik Forsberg från Söderströmsgården.

– Det blev en varm och gemytlig tillställning enligt många av deltagarna, med mycket skratt och intressanta diskussioner, säger Karin Vikström, projektledaren bakom Seniordagen och aktivitetsutvecklare för Seniorliv.

Även bibliotekets egen ”Teknikturné” var på plats på Seniordagen. Här kunde man både få se hur AI-program utifrån ett skriftligt kommando kan skapa en bild digitalt, och designa och få utskrivet ett stansat kort.

Leende kvinna i bibliotek håller upp två kort.

”Kanin firar kalas och äter tårta på en äng”. Så löd Elisabeth Rimér Asplunds prompt till AI-programmet. Bibliotekspedagog Sofia Svärd hjälpte till med utskrift.

Uppmärksammande av volontärarbete

Malteserorden uppmärksammades med blommor och omnämnande vid inledning av dagen, för sitt volontärarbete på kommunens äldreboenden.

Tre leende personer, i bakgrunden hänger en Malteserordenflagga

Tre volontärer från Malteserorden som var på plats på Seniordagen, från vänster: Theodor Björnblod, Caroline Green och Joakim Bergman.

Dagen avslutades med en härlig musikstund tillsammans med trubadur/musiker Mats Granberg.

Tack till alla som bidrog till att göra dagen till en härlig upplevelse för utställare och besökare!

Läs mer

Här kan du läsa mer om de aktiviteter och mötesplatser för äldre som Ekerö kommun erbjuder: